Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-nedräkning störs av bojkotthot

Annons

Med ett storslaget firande har Kina inlett sin officiella årslånga nedräkning inför OS i Peking 2008.

Från Washington hörs samtidigt det första mullret om bojkott.

"Tankefrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet förnekas regelbundet av den kinesiska regimen" konstateras i en resolution som i september börjar behandlas i det amerikanska representanthusets utrikesutskott, uppger nyhetsbyrån AFP.

Om inte Kina "upphör att begå allvarliga övergrepp mot de mänskliga rättigheterna" manar resolutionen till en bojkott av nästa års sommar-OS i Peking.

"Frågan är: kommer spelen 2008 att bli som de i Berlin 1936, när målet var att rättfärdiga ett ruttet inhemskt system för omvärlden?" undrar Victor Cha, före detta Asienrådgivare i USA:s presidentadministration i en debattartikel i tidningen The Washington Post.

I Peking var det dock få som funderade över bojkotter på onsdagen. När klockan blev åtta minuter över åtta på kvällen jublade tiotusentals särskilt inbjudna i en jättefest på Himmelska fridens torg över den exakta tidpunkten då bara ett år återstod till OS.

Dessförinnan hade dock Rogge varnat för att luftföroreningarna i staden kan bli ett hinder för själva tävlingarna. Om luften är för dålig kan tävlingar som exempelvis landsvägsloppet på cykel komma att flyttas eller helt ställas in, sade IOK-chefen till CNN.

Tidigare på dagen visade i sin tur omkring 10|000 tibetaner i New Delhi i Indien vad de tycker om spelen i Kina.

TT

Mer läsning

Annons