Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-fabriker anklagas för barnarbete

Annons

Väskor, mössor och andra kringartiklar inför Peking-OS nästa år pumpas nu ut från fabriker i Kina. Men de tillverkas med hjälp av barnarbete och bedrövliga villkor för arbetarna, hävdar internationella fackförbund.

Bakom rapporten "Ingen medalj till OS" står den internationella kampanjgruppen Playfair 2008, där bland andra Internationella fackliga samorganisationen ITUC (svensk förkortning IFS) och Internationella textilarbetarefederationen (ITGLWF) ingår.

Under vintern har Playfairs utsända skärskådat produktionen vid fyra kinesiska fabriker som licenstillverkar OS-prylar, och deras kritik är svidande. De talar om "allvarliga kränkningar av arbetarnas rättigheter", "övergrepp hos OS-leverantörer" och "svåra brott mot grundläggande arbetsvillkor".

Enligt rapporten har barn så unga som tolv år påträffats i produktionen, och vuxna har setts slita för bara halva den lagstadgade minimilönen.

Somliga anställda utsattes för färgkemikalier som kan ge brännskador, skriver Playfair.

Enligt rapporten har arbetare vid de granskade fabrikerna också tvingats ljuga för utomstående inspektörer om sina löner, urusla arbetsvillkor och dålig säkerhet.

ITUC har som medlemmar 304 fackförbund i 153 länder. Playfair-rapporten har lagts fram inför det möte som Internationella olympiska kommittén (IOK) håller i London på tisdagen. IOK sade i söndags att den inte har någon direkt kontroll över alla de OS-artiklar som tillverkas i världen runt inför spelen. Men den vill slå vakt om OS goda namn så gott den kan och fastslog att också produktionen av OS-varor bör vara etiskt försvarbar.

I den kinesiska huvudstaden började OS-arrangörerna på måndagen undersöka Playfairs anklagelser om barnarbete och omfattande brott mot arbetarnas rättigheter.

Han framhöll att alla fabriker hade i kontrakt med kommittén utfäst sig att respektera de lagar som förbjuder barnarbete och löner under lagstadgat minimum.

TT

Mer läsning

Annons