Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortsbor i strid med båtklubb

Annons

Gamla sågenområdet vid Vikarbyns strand har länge varit en diskussionsfråga i bygden. Tankar, förslag och funderingar har bytt ägare sinsemellan om vad som skulle kunna göras på området.

På 40- och 50-talet var det byns främsta industri, om man inte höll på med jordbruk, och sågverket lades ner i slutet på 80-talet. Det som finns kvar är den gamla och väldiga skorstenen, som är idag lite av en ikon för Vikarbyn.

I december 2006 fick Lisbeth Rydell Jax man reda på, av en ren händelse, att Karl Hedin, som idag står som ägare till området, hade fått kommunens tillstånd för rivning av skorstenen. En rivning som inte offentliggjorts av kommunen.

- Vi började fundera vad det handlade om, och jag fördjupade mig lite i det här, säger Perols Ulla Gudmundson. Då upptäckte jag samtidigt att det inom kort ska påbörjas byggnationer för en ny båtlada i närheten av Vikarbyns båtklubbs hus.

- Tanken är att det gamla magasinet som ligger längre bort på området, där man hittills förvarat båtar över vintern, ska flyttas och placeras i närheten klubbhuset. Det är en rejäl byggnad som man planerar att flytta i tre delar, säger Clas Hagström.

Schaktningsarbetet hade redan satt igång och Perols Ulla Gudmundsons, och flertalet involverades, uppfattning var, att en ansökan om bygglov skulle ha ställts till miljö- och plannämnden. Men något sådant beslut hade aldrig fattats.

- Varför vi reagerade är inte för att vi vill ha en fin utsikt från köksfönstret. Det handlar om miljön nere vid stranden. Det finns redan en järnväg som förstör en del, men en sådan byggnad det är frågan om, kommer att förvärra läget, säger Gudmundson.

Som det är i dagsläget, har Båtklubben jämnat ut marken intill klubbhuset för att kunna ställa upp båtarna utomhus. Ett område som mäter det ungerfärliga måttet av det gamla magasinet. Den pågående byggnationen kräver inget bygglov eftersom området inte är detaljplanelagt.

- Vi anser att det är bra som det är i dag. Visst kan man spekulera i vad som kan byggas på sågenområdet. Men en båtlada som kommer att sättas upp mitt i blickfånget, från byn sett, är kanske inte så genomtänkt, säger Clas. Det handlar nog mer om bekvämlighet instämmer Perols Ulla och Lisbeth.

- Båtladan ligger nu på området inom bekvämt avstånd, och kostnaden blir dessutom enorm för att flytta den. Samtidigt så kommer trafiken att bli tätare ner dit, det var en sak som gjorde att vi började engagera oss, fortsätter Clas.

- Vi skulle vilja att kommunen gör upp en plan för hela området. Det är idag ett litet vandringsstråk ända bort till badplatserna som är väldigt fint, säger Clas.

- Om båtklubben får igenom det här så har den fått sitt. Det är ju inte alla båtklubbar som kan ha sina båtar inomhus på vintrarna, säger Lisbeth.

- Sedan är det dags att tänka på de övriga invånarna i byn. Kanske en dansbana, ett finare vandringsstråk eller någonting som byborna kan samlas kring och umgås.

- Vi har stor respekt för de människor som arbetar ideellt med Vikarbyns båtklubb, men det kan inte vara så svårt att frakta sin båt någon annanstans för att förvara inomhus, säger Clas.

- Det är inte en direkt fråga om platsbrist, och någon gräns måste man sätta. Om vi inte hade upptäckt det här i rimlig tid, så hade det första spadtaget varit grävt för längesen, säger Clas.

- Det har varit många turer hos länsstyrelsen, polisen och kommunen, och det känns som att det kommer bli en segsliten historia. Men vi hoppas på det bästa, säger Perols Ulla.

Jörgen Pihlblad, ordförande för Vikarbyns båtklubb, säger att om klubben får bygglov, så kommer gamla magasinet att ställas upp i närheten av klubbhuset.

- Det är tänkt att det ska byggas bostäder på området, även där vår nuvarande vinterhall för båtarna står. Därför finns det planer för att flytta på byggnaden. Den sjunde juli ska magasinet vara tömt på båtar, men ingenting är ännu bestämt vad som ska hända med magasinet, avslutar Jörgen Pihlblad.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons