Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsas miljonborgen i fara

Annons

Nu kan inte ägarna, Sågbladet ekonomisk förening, mörka Framtidshusets/Företagarhusets Dalagatan 1 AB, i Orsa, status längre. Nu tvingas de erkänna att de har kniven mot strupen, nu måste de hitta en ny ägare för att skydda skattebetalarnas ekonomiska intressen.

Kommunens sammanlagda borgen på 11,5 miljoner kronor är i fara.

Sågbladet ekonomisk förening, som äger Dalagatan 1 AB till 80 procent (resterande 20 procent fördelas på Stiftelsen Teknikdalen och Orsabostäder AB), har hårdnackat tillbakavisat alla påståenden om att bolaget skulle vara så "anfrätt" att någon fara på taket förelåg.

Ägarna vill, om sanningen ska fram, även nu mörka Dalagatan 1:s framtid. Ordföranden säger att han bara vet vad alla andra vet och det har han läst i pressen. Och där har inte stått mycket om vad chefsduon, som fick kommunstyrelsens arbetsutskotts uppdrag att utreda Dalagatan 1:s framtid, kom fram till.

Vilket var att:

1. Företagarhuset är konkursmässigt, men får inte gå i konkurs för då utlöses den kommunala borgen på totalt 11,5 miljoner kronor som inte skulle täcka försäljningen av fastigheten.

2. Man vill att Dalagatan 1 fortsatt ska vara en mötesplats för näringslivsaktiviteter och föreslår att Orsabostäder AB, som har helt andra möjligheter att låna pengar till låg ränta och kapacitet initialt att ta kostnader för reparationer som behövs och som påtalats av hyresgästerna, tar över Företagarhuset Dalagatan 1 AB.

3. Orsa-Älvdalen-Mora, via Region Siljan, startar ett arbete för att åstadkomma nya etableringar i respektive kommuner. Detta arbete tror man ska öka Dalagatans betydelse.

Läget i dag är att Dalagatan 1 har betydelse för några få företag med inga, eller högst två sysselsatta.

Kostnader:

Vad har då projektet Företagarhuset Dalagatan 1 AB, som är ett privat bolag, kostat Orsa kommun? Det är känt att man från kommunalt håll förnekat ekonomisk inblandning. Men verkligheten visar annat:

* Tioårig hyra i förskott på 300 000 kronor för offentliga toaletter.

* Hyra, förskott för Scott när de flyttade in i lokalerna ( ingen uppgift i kronor).

* Nu betalar kommunen hyran kvartalsvis (ingen uppgift i kronor).

* Hyresanpassningskostnader för Scott (875 000 kronor) i utbyte mot att kommunen betalar lägre hyra till Dalagatan 1.

* Kommunal borgen på åtta miljoner kronor till Föreningssparbanken

* Kommunal borgen på 3,5 miljoner kronor till JAK.

Nu återstår att se om Orsabostäder AB, som ägs till 100 procent av Orsa kommun, ikläder sig rollen som ägare.

L. WOHLMER

Mer läsning

Annons