Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsas kyrkvägg lutar

Annons

Kyrkan genomgick en omfattande renovering 1979 - 80 och nu var det meningen att tornet, som börjat flaga, skulle målas om.

- I det läget bestämdes att vi ska göra en långsiktig underhållsplan som sträcker sig 20 - 25 år framåt i tiden. En sådan plan är nödvändig om man ska komma i åtnjutande av den kyrkoantikvariska ersättning som söks hos stiftet, förklarar Leif Gustafsson, utredningsansvarig.

Det arbete som nu inletts är en statisk undersökning, som ska ge svar på om kyrkan rör sig och i så fall varför.

Ett bra jämförelsematerial finns i den statiska utredning som gjordes vid förra renoveringen.

I de handlingar som finns kvar från den förra statiska utredningen framgår att den södra väggen då hade en lutning på 40 centimeter.

- Att kyrkan rört sig är tydligen ett gammalt fenomen. Troligen är det inte enbart de dåliga markförhållandena som är orsaken. Vissa missar finns också i takkonstruktionen som gör att det blir extra belastning på väggarna som trycks utåt.

Redan under 1700-talet slogs ett järnband runt hela kyrkan utomhus, och inne satt man upp dragband för att säkra väggarna.

Tydligen var det innan de åtgärderna som de största förändringarna skedde.

De sprickor som nu uppstått är desamma som fanns före den förra renoveringen. Det som händer är att kyrkokroppen spricker i kyrkans sammanfogade delar. Bland annat vid den vägg som uppfördes när nya tornet byggdes 1852. Tornet sjunker sakta men säkert i de yttersta delarna och sprickorna kommer tillbaka vid väggen.

Nu har man börjat fundera på vad som kan göras för att eliminera risken att tornet sjunker ytterligare.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons