Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsabo JO-anmäler Vägverket

Annons

En kvinna från Orsa har JO-anmält Vägverket sedan hon påförts fordonsskatt med 16 510 kronor.

- Kravet grundar sig på att Vägverket upprättat ett felaktigt registreringsbevis, skriver kvinnans juridska ombud i anmälan.

Det hela började med att kvinnan 1997 köpte en personbil av märket BMW. Årsmodellen var 1993 och bilen hade importerats. När bilen registreringsbesiktigades visar handlingarna att bilprovningen lämnat rätt uppgifter till Vägverket. Därefter har Vägverket upprättat ett felaktigt registreringsbevis. Bland annat har årsmodellen angetts vara 1994 och att drivmedlet är bensin, trots att drivmedlet är diesel.

Vid senare kontrollbesiktningar har flera besiktningsmän talat om för kvinnan att bilen varit felaktigt registrerad, men att rättelse omedelbart skulle ske. Själv hade kvinnan inte uppmärksammat felet, utan uppger att hon litat på att Vägverket gjort rätt. Hon uppger också att hon inte förstått alla tekniska termer och specifikationer för att själv kunna påtala felaktigheterna.

I september 2005 fick kvinnan ett besked från Skatteverket att hon skulle betala ytterligare fordonsskatt med 14 717 kronor grundad på den felaktiga registreringen. En månad senare fastställer Skatteverket den ytterligare fordonsskatten till 16 510 kr, skriver juridiska ombudet i anmälan.

Kvinnan överklagade Skatteverkets krav till länsrätten, som i en dom i juli 2006 fastställde skatteverkets beslut.

I överklagandet till länsrätten yrkade kvinnan att beslutade efterbeskattningar skulle undanröjas, med tanke på att de grundats på myndighetens egna fel. Skatteverket menade att det var upp till kvinnan själv att följa upp om rättelse skett av bilens registrering.

Från den första registreringsbesiktningen till rättelsen i registreringsbeviset genomförts gick det nästan på dagen sju år. Kvinnan anser nu att det är av väsentlig betydelse att JO faställer om fel begåtts vid handläggningen av registreringsärendet och om handläggningstiden överensstämmer med gällande lagstiftning.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons