Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsunik satsning ger nya jobb

/
  • Kalkugn. Entreprenören Lars Johansson vid den del av kalkbruket där slammet från Outokumpus stålverk i Avesta ska upparbetas.
  • Kalkbruket. Om Nordkalks planer genomförs kan kalkbruket bli en betydelsefull arbetsplats i Orsa.
  • Entreprenör. Lars Johansson driver kalkbruket åt Nordkalk AB .

Annons

Nordkalk ska söka miljötillstånd för att sätta igång en av de gamla kalkugnarna igen. Ugnen stängdes 1987.

I den här roterande ugnen ska Nordkalk upparbeta metallhydroxidslam för att få ut metallrester och kemikalier ut slammet, sådant som kan användas igen i stålindustrins smältverk.

- Det här blir världsunikt om det fungerar i full skala, säger Mikael Wendel på Nordkalk AB. Slammet komposteras idag men nu har Outokumpu i Avesta utvecklat och tagit patent på en metod att ta ut värdefulla ämnen ur slammet.

Idag producerar kalkbruket uppemot 20 000 ton kalkstensmjöl om året, huvudsakligen för jordbruks- och sjökalkning. Kalken bryts i berget i anslutning till kalkbruket.

- Nitro Nobel eller någon annan spränger där en gång om året, förklarar Mikael Wendel.

Produktionen vid kalkbruket och leveranserna därifrån sköter entreprenören Lars Johansson. Han började arbeta på kalkfabriken redan 1976 som diversearbetare. Sedan 1990 driver han sina entreprenadföretag.

- Det här är mycket intressant, säger Lars om Nordkalks planer på utbyggnad av anläggningen. Om det blir Lars eller Nordkalk som ska driva kalkbruket i framtiden är inte bestämt ännu.

Förutom upparbetningen av slammet ska kalkugnen användas till bränning av en del kalk för stålverk.

- Idag levererar vi sådan kalk från Köping till Avesta men Orsa ligger ju närmre så vi får lägre transportkostnader om vi kan ta kalken från Orsa, säger Mikael Wendel.

Kalkugnen ska värmas med hjälp av konverterad spillolja och eldningsolja och vatten för processen tas från Ore älv.

Nordkalk ska söka tillstånd för verksamheten hos Miljödomstolen. Den 12 april håller företaget ett informationsmöte på Värdshuset slipstenen.

Mats Wendel räknar med att det ska ta ett år att få tillstånd för utbyggnaden och sedan ett år att bygga om kalkbruket för den nya verksamheten.

Mer läsning

Annons