Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen ut i världen

/
  • Honung. Att björnar gillar honung gick det inte att ta miste på. När en av praktikanterna i björnparken stack in en sked med honung genom stängslet blev det slagsmål om godiset.
  • Grannar. En inspektionsrond i hägnet var det första björnarna gjorde när de lämnade idet. Samtidigt passade man på att hälsa på grannarna Nora, Nelly och Pablo.
  • Mums. Björnskötaren Håkan Kratz delikatesser föll både Barney och Bambam väl i smaken.

Annons

När årsungarna släpps ut hör det till traditionen att björnskötarna brukar "gosa" med någon unge. Men inte i år. Björnsköttaren Håkan Kratz gjorde ett försök, men ungarna har hunnit upp till 13 - 14 kilo och ville inte alls kela med Håkan. Högljudda protester och vassa klor gjorde att björnungen fick gå tillbaka till mamma Ebba.

Håkan Kratz fixade istället ett läckert matbord i björnhägnet. Jordgubbar, vindruvor, äpplen, hamburgerbröd med mera fanns som lockbete för att få ut ungarna ur idet. Trots ett kallt vårregn och isiga vindar kom björnarna snabbt ur det skyddande idet. Vägen gick dock inte direkt till matbordet. Först skulle det lilla barnhägnet undersökas rejält och även grannarna i hägnet bredvid kontrollerades. Det var den nyfikna trion med syskonen Nora och Nelly födda -04 och killen Palo född -05. Nu kommer inte den bekantskapen att vara så länge, för Nora ska flytta till Norge och Nelly till Skånes djurpark.

Ganska snart hittade björnungarna fram till Håkans delikatesser. Ändå var det en av parkens praktikanter som blev mest populär med sin honungsburk. Där blev det mer eller mindre slagsmål mellan ungarna om vem som skulle få slicka honungsskeden.

Även om ungarna släpptes ut i ett mindre hägn, behöver de inte vara där mer än i några timmar. Redan när parken öppnar för säsongen på torsdagen, så finns Ebba och ungarna i ett större hägn i direkt anslutning till barnhägnet.

Lite historia om björnfamiljen är att mamma Ebba är dotter till Bente, en av de första björnarna i björnparken och som nästan alltid födde fyrlingar. Pappa till Ebba var "jätten" Micke som hade en matchvikt på 450 kilo.

Pappa till årets ungar är Norbert. Han är född i de Ångermanländska skogarna i vilt tillstånd. Som liten togs han om hand av en familj, när han utsvulten kom fram till familjens gård och försökte klättra in till deras hund i hundgården.

- Norbert är extra värdefull för djurparken, eftersom han fört in n ya gener i avelsarbetet, säger Sunne Linderberg.

Förutom de nya björnungarnaq kommer en hel del spännande saker att hända i björnparken den här sommaren. Den nionde juli är det datum alla ser fram mot. Då ska nya Rovdjurscentrum och Designtorg trä vara klart, liksom det nya varghägnet.

- Då hoppas vi också att de Sibiriska tigrar som väntas till anläggningen har kommit på plats, säger Susanne Linderberg.

Mer läsning

Annons