Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utställningen är en balansakt"

/
  • Tillmötesgående. Vi har varit tillmötesgående och bjudit in både förespråkare och motståndare till rovdjuren för att ge bådas sidornas syn på frågan. Därmed har vi sträckt oss längre än vad djurparksdirektivet enligt lag säger, anser Orsa Grönklitts vd Torbjörn Wallin.  Foto: Börje Lindh

Annons

Torbjörn Wallin förklarar att utställningen är kopplad till uppdragsgivaren Rovdjurscentrum.

- Det är Rovdjurscentrum som ekonomiskt står för utställningen. Trots att det inte ingår i vårt uppdrag, har vi varit måna om att få med både rovdjursförespråkare och motståndare i utställningen.

- Att styrelsen tagit beslut att inte visa bilder på rovdjursdödade tamdjur och hundar har en estetisk vinkel om vilken profil djurparken vill visa besökarna. Sådana bilder har varit med i utställningen tidigare och då har folk tyckt att det varit konstigt.

Torbjörn Wallin tillägger att det inte är enbart rovdjursmotståndarna som fått nej till delar av sitt utställningsmaterial.

- Vi har även tvingats säga nej till förespråkarna. Då har det till exempel handlat om att jägarnas intelligens ifrågasatts. Vare sig det, eller rovdjursdödade hundar, anser vi hör hemma i en djurpark.

Torbjörn Wallin är jägare själv och tycker att han är bra insatt i rovdjursfrågan och att man på olika sätt värnar om jägarnas intressen.

- Vi arrangerar till exempel en jaktmässa nästa helg och vi har även köpt in en jaktsimulator. När vi skickar ut representanter med uppgift att utbilda skolungdomar, har vi valt att skicka både förespråkare och motståndare. Sammantaget gör vi en mängd aktiviteter där vi lyfter jägarnas vinkling, utan att vara ombedda om det från dem som ger oss ekonomisk möjlighet att genomföra aktiviteterna.

Mer läsning

Annons