Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetsvandring i Orsa visade var de mörka och läskiga platserna finns

Att ta sig hem från träning och aktiviteter när det är mörkt kan orsaka otrygghet och rädsla.
Därför genomförs trygghetsvandringar i Orsa för att identifiera mörka och obehagliga platser i centrum.

Annons

Ungdomssamordnare i Orsa Anne-Marie Fröjd arbetar bland annat med att kartlägga mörka och otrygga platser i Orsa.

Det finns en rad olika mörka och otäcka platser i Orsa där ungdomar känner sig otrygga att gå. Det visade den första trygghetsvandringen, som genomfördes i Orsa. Nyligen gjorde gjordes en ny vandring tillsammans med bland andra ungdomar, polisen och vd för Orsabostäder, Roland Fållby.

– Vi vill följa upp och se om det blivit bättre på de platser ungdomarna upplevde att det var mörkt och läskigt att gå tidigare. Vissa platser hade blivit bättre, men bättre belysning, men andra hade tillkommit, berättar Anne-Marie Fröjd.

En luppundersökning, som gjordes i Orsa visade att många ungdomar i Orsa känner otrygghet på flera platser i samhället. Lupp är en enkät för att kommuner, stadsdelar eller regioner ska få kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och synpunkter.

–Vandringen vi genomförde nyligen pågick i två timmar och alla var mycket engagerade. När ungdomarna ska ta sig till och från Ungdomens hus, stallet, träningen eller från centrum till bostadsområden, förbi mörka passager, höga häckar så känns det obehagligt och otryggt. Vissa platser har blivit bättre, andra sämre. Det är viktigt att vi uppmärksammar problemet och arbetar med att åtgärda det. Det vi kommit fram till ska rapporteras till kommunen och polisen, säger Anne-Marie Fröjd.

Nästa vandring kommer även föräldrar från alla stadier och elevrådet att bjudas och delta i vandringen.

Mer läsning

Annons