Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ispropp i ån gjorde att vattennivån steg: ”Värsta scenariot är fortsatt fint väder”

Artikel 9 av 72
Vårfloden 2018
Visa alla artiklar

Räddningstjänsten larmades på fredagseftermiddagen till en stor ispropp i Unnån i Orsa. Isproppen gjorde att vattennivån steg, men efter ett par timmar sjönk vattnet igen.
– Förhoppningsvis släpper isen nedströms så att proppen kommer förbi, säger räddningschef Johan Szymanski.

Annons

Hör räddningschefen Johan Szymanski berätta mer om isproppen och om läget på platsen i TV-spelaren här ovanför:

Larmet kom in klockan 14.59. Det handlar om en ispropp på cirka 400 meter som bildats i ån.

– Vattnet stiger mot byggnader här och vi håller på och funderar på vad vi ska göra åt isproppen, säger räddningschef Johan Szymanski vid klockan 15.45.

I går gick SMHI ut med en klass 2-varning för höga vattenflöden i länet när den smälta snön fyller på i vattendragen och vårfloden har startat. Under fredagen har det kommit flera larm om att vattnet ställt till problem runtom i länet.

I vår livesändning från platsen berättade Johan Szymanski mer om isproppen och läget på platsen.

– Vattenflödet har ökat och dragit med sig is. Sedan har det tagit stopp här och då byggs det på med is som packas till. Problemet blir då att vattnet inte kan passera utan att vattennivån stiger, säger Johan Szymanski.

Vad kan ni göra åt isproppen?

– Det finns olika alternativ. Man kan exempelvis använda en grävmaskin eller spränga. Just nu har vattnet sjunkit lite så läget ser bättre ut för de fastigheter som finns i närheten. Förhoppningsvis släpper isen nedströms så att proppen kommer förbi. Vi har lagt ut sandsäckar för att skapa en vall för att skydda fastigheterna, säger Johan Szymanski.

Fastigheterna i fråga handlar om ett bebott bostadshus samt ett par stugor i en mindre stugby.

– Vi kommer att åka hit och titta ett par gånger under kvällen samt i morgon bitti för att se hur läget är. Sedan har vi kontakt med Fortum, som har vattenkraftverket längre ner, om vattenflödena ökar eller minskar, säger Johan Szymanski, som konstaterar att vårfloden verkligen har börjat komma i gång.

– Det har kommit i gång ordentligt i dag. Vi har varit på E45 norrut där vägen svämmade över, samt varit vid en damm i Säs och jobbat. Det lär fortsätta hela helgen. Det värsta scenariot för oss är om det fortsätter vara så här fint väder, så att det smälter mer, och sedan blir regn, säger Johan Szymanski.

Isproppen i Unnån i Orsa kommun är omkring 300 meter lång.

Foto: Mora Brandkår
Foto: Mora Brandkår
Foto: Mora Brandkår

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Alla artiklar i
Vårfloden 2018