Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsgruppen Orsa anmäler avverkninganmälningar

Orsa skogsgrupp i Naturskyddsföreningen har undersökt ett tiotal avverkningsanmälningar väster om Koppången och vid Ämåsjön. Alla objekt innehåller skyddsvärd gammelskog menar skogsgruppen i en skrivelse till Länsstyrelsen och Orsa kommun.

Annons

Skrivelsen illustreras med en lång bildbilaga från några avområdena.  Alla avverkningsanmälda  områden innehåller  olikåldrig gammelskog. död stående och liggande  ved,  hänglavar och  rödlistade arter. De har  aldrig avverkats  med kalhyggesbruk och markberedning och behövs för att bevara mångfalden  på landskapsnivå, anser skogsgruppen.

- Sådan här skog ska inte avverkas. Vi hoppas alla inblandade förstår det och verkar för ett skydd av den, säger Bengt Oldhammer.

- Väster om Koppången föreslår vi att ett reservat i ett myr- och skogsland skyddas med en areal uppemot cirka 800 hektar. Det är nog sista stora ganska orörda och okända naturlandskapet som är kvar i Orsa kommun.

I skrivelsen till Länsstyrelsen och Orsa kommun skriver skogsgruppen att:

”Bristen på gammelskog i Orsa är grundorsaken till denna skrivelse. Orsa kommun har cirka fyra procent formellt skyddad produktiv skog. Förra alliansregeringen undertecknade med centerpartiet i spetsen Nagoya-avtalet som innebär att Sverige ska skydda 17 procent skog. Det finns med andra ord mycket kvar att göra för attnå det uppställda målet. Forskarna är idag eniga om att det behövs minst 20 procentskyddad skog för att rädda mångfalden i ekosystemen. Eko- och naturturismen behöver helst större landskapsavsnitt , stora orörda gammelskogar, inte kalhyggen och plantager.”

1. Sydligast delen av Ämåsjön.

2.Klockarberget med gammelskog på norrsidan av berget. Objektet ligger norr om Torråsen där Korsnäs avverkade en skyddsvärd skog i vintras trots stora protester, kommenterar skogsgruppen i skrivelsen.

3. Väster om Koppången beskriver Orsa skogsgrupp i flera olika delområden.

– Väster om Koppången är förmodligen det sista stora oskyddade och ouppmärksammade gammelskogsområdet i Orsa kommun. Arealen torde uppgå till omkring 800 hektar. Det mesta är intakt. Totalt är åtta skiften avverkningsanmälda och ett av dessa är ganska brett och långt och utgör österifrån en naturlig infart till ett kommande större reservat, skriver skogsgruppen till Länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons