Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilda åsikter om åtelfilmning

/

Annons

Då länsstyrelsen ville veta vad kommunen tycker om filmning vid björndödade älgar var de tre socialdemokraterna Ann Beskow, Karin Bohlin och Lennart Rosell positiva till detta medan centerpartisterna Mikael Thalin och Håkan Yngström sade nej och reserverade sig mot beslutet.

MT har frågat tre jägare om åteljakt och filmning, Björn Sinders, jägareförbundet, Gunnar Håkansson, riksjägarna och Nils Björklund, folkaktionen ny rovdjurspolitik.

Ingen av dem är positiv till filmning vid björndödade älgar.

– Rent ut sagt vidrigt, någonstans får galenskapen ta slut, säger Gunnar Håkansson och Nisse Björklund tycker att det är ett barnsligt tilltag.

Alla tre är dock positiva till björnjakt vid åtel.

– Det blir säkrare skott och man skjuter inte bort honor med ungar, säger Björn Sinders.

Nisse Björklund tycker om att jaga med hund men han anser att det för björnarna är ett plus med åteljakt.

– En bra och säker jaktform, förklarar Gunnar Håkansson som berättar att han själv sett att Tunturihonan varit framme vid en åtel med tre ungar.

Då MT frågar de tre jägarna om de vet vad syftet med filmningen är svarar de att det är för att forskarna vill se vilka djur som kommer fram och äter av åtlarna, något som jägarna anser att de redan känner till.

Björn Sinders, Gunnar Håkansson och Nisse Björklund säger ingenting om att filmningen vid björndödade älgar ska göras för att kontrollera om björnhonorna tar med sig ungarna fram till åtlarna eller om de gömmer ungarna i närheten. En fråga som är av största betydelse för om jakt vid åtlar ska bli tillåtet igen.

Mer läsning

Annons