Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samråd om skogen vid slipstensgruvorna

Annons

Närvarande vid informationsträffen var ett 20-tal personer som representerade Orsa sockens samfällighet, länsstyrelsens naturvårdsenhet, Orsa kommun, närboende och byföreningen i Kallmora, Slipstensföreningen, slipstenshuggarna och Orsa-Skattunge hembygdsförening.

Mats Karner och Per-Olof Arvidsson förklarade att jordägarna gjort avverkningsanmälan på grund av att man har krav på avkastning av skogsinnehavet, samtidigt som skogen i gruvområdet börjar torka.

– Helst hade vi sett ett biotopskydd för den skog det gäller och att den köps in, sa Mats Karner.

Ulf Lövvall, länsstyrelsen, klargjorde ägarna har full rätt att avverka skogen sex veckor efter att en avverkningsanmälan är gjort.

– Det enda kravet är att fornlämningen inte skadas under avverkningen.

Det konstaterades också att kulturvärdet är högre än naturvärdet i området.

– Vi har ett kulturreservat i länet och det är kvarnstensbrottet i Malung. Det här objektet är för snarlikt för att kunna bli ett kulturreservat och dessutom saknas det pengar, sa Ulf Lövvall.

Under den diskussion som följde framkom det att ingen egentligen vill att området ska kalavverkas. Ett förslag om att teckna ett 50-årigt naturvårdsavtal, där markägaren erhåller 15 000 - 20 000 kronor i ersättning per hektar för skogen, lades fram. Ett förslag som anammades och en arbetsgrupp utsågs att arbeta för att få till ett naturvårdsavtal.

Mer läsning

Annons