Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill skapa Musikens Hus i Röda skolan

/
  • Marie Olsson är Socialdemokraternas första namn på listan till kommunvalet i Orsa.  Foto: Privat 

Annons

1. Ska Orsa, med cirka 7 000 invånare, fortsätta att vara en egen kommun?

- Ja! Däremot behöver vi samverka med andra kommuner, som vi gör med Mora och Älvdalen, för att klara kompetensförsörjning och annat framöver.

2. Hur ska vi locka fler att flytta till Orsa?

- Bra företagarklimat så att företag vill etablera sig, växa och starta företag här. Tillgång till jobb och bostäder. Bra utbildningsmöjligheter för alla åldrar. Hög kvalitet inom skola och barnomsorg. Vi ska följa den strategi för tillväxt och välfärd som vi varit eniga om politiskt. Vi behöver inte bara arbeta med att få människor att flytta till Orsa, utan det handlar också om att få folk som bor här att trivas så bra att de stannar kvar. Det gäller även ungdomarna.

3. Hur ska vi minska arbetslösheten och framförallt ungdomsarbetslösheten?

- De flesta arbetstillfällena skapas i företagen och det är därför viktigt för oss att ha ett bra företagsklimat och möjliggöra för företagen att växa. Får vi en röd/grön regering kommer vi dessutom att få mer pengar till kommunen som innebär att även kommunen kan anställa fler.

4. Hur ska vi skapa ett levande centrum?

- Ett levande centrum beror mycket på handeln. Här har det hänt en hel del de senaste åren och vi har fått fler affärer. Det gäller för oss Orsabor att handla i dem också. Vi tror att vi kan få mer handel i Orsa om vi fortsätter att bygga på det som är lite unikt och inte finns i de stora kedjorna i Mora. Förutom det behöver vi skapa aktiviteter för barnen i centrum. Det ska finnas upplevelser när man går runt i centrum. Vi har byggt en fantastisk lekpark, men behöver upplevelser runt affärerna också. Vårt centrum ska ha en tydlig Orsaprofil. Det ska märkas att man är i Orsa centrum. Inom kort kommer ett förslag på hur vårt centrum skulle kunna se och som vi får arbeta utifrån.

5. Står beslutet om att lägga ner Kyrkbyns röda skola kvar även efter valet?- Ja, vi vill skapa ett Musikens Hus i Röda skolan. Dessutom skulle det kosta många miljoner att i nuläget avbryta bygget på Bergetskolan, eftersom avtal är slutna med byggföretag. De partier som går ut och lovar att avbryta bygget lovar också att kasta miljoner i sjön till ingen nytta. Frågan är om de verkligen är beredda att göra det eller om det bara är valpropaganda som de sedan kommer att säga att det tyvärr inte går att genomföra. De har möjlighet att redan nu ta reda på vad det skulle kost, men är inte intresserade av det innan valet.

6. Hur ska vi göra för att få hit fler företag? Behövs nya hantverkshus?

- Vi har en del lediga industrilokaler i Orsa. Däremot börjar det bli dåligt med lokaler för tjänsteföretag och det är en bransch som växer i Orsa. Vi behöver mer lokaler liknande de på Dalagatan 1 för tjänsteföretagen. Stadsnätet är en annan viktig fråga för att företag ska etablera sig här. Utbyggnaden av det ska fortsätta. Vi ska ha ett bra företagsklimat, attraktiva tomter och bostäder och kommunala verksamheter med hög kvalitet.

7. Skollokaler har diskuterats. Vilka förslag har ni till att Orsaskolan ska få ändamålsenliga studielokaler?

- Orsaskolan ska rustas upp och vi vill göra det tillsammans med personal och elever.

8. Vilken inställning har ert parti i rovdjursfrågan?

- I stort sett är vi överens om den politik som nu förs. Det vi inte är överens om är att vi säger nej till inplantering av varg i Sverige. Vi tycker också att rovdjurstrycket är för högt i våra delar av landet och vill se att det sprids över större delar av Sverige. Vi vill ha en nationell sammanhållen rovdjurspolitik.

9. Ungdomens Hus står utan lokal. Vilket är ert förslag att lösa lokalfrågan?

- Vi vill hitta en lokallösning för Ungdomens Hus som innebär att verksamheten kan utvecklas med fler verksamheter. Vi vill se till att det finns med en skateboardhall. Vi har i dag fler ungdomar i Orsa som åker skateboard än som spelar ishockey. Vi vill också se Ungdomens Hus inte enbart som en lokal utan också en verksamhet där man kan vara på flera ställen i kommunen för aktiviteter, till exempel Grafikstationen och IT-caféet. Vi ser gärna att studieförbunden och andra föreningar är med i arbetet med aktiviteter för ungdomarna i Orsa. Vi vill att ungdomarna själva ska vara med och ta fram hur de vill ha Ungdomens Hus.

10. Ska Orsa satsa på vind och vattenkraft?

- Vattenkraft satsar vi redan på genom att vi är delägare i Oreälvens kraft. Vi är tveksamma till att vi ska använda skattepengar för att bygga egna vindkraftverk som kommunen äger. Däremot ska vi bli bättre på att köpa miljövänlig el.

11. Nämn tre andra frågor ni kommer att arbeta för under perioden.

Prioritera kunskaperna i skolan så att eleverna får de kunskaper de behöver för att komma vidare i livet. Mer personal inom äldreomsorgen. Fem barn per vuxen inom förskolan.

Fakta: Socialdemokraternas valsedel

1. Marie Olsson

2. Anders Rosell

3. Gunilla Elings Friberg

4. Hans Sternbro

5. Karin Bohlin

6. Hans-Göran Olsson

7. Inger Jones Eriksson

8. Lennart Rosell

9. Bitte Nohrin Jernberg

10. Hans Nahlbom

11. Maria Tapper

12. Stefan Pettersson

13. Pia Forsberg

14. Hans Lans

15. Mara Maric

16. Matts Bäckman

17. Lottie Sundberg

18. Alex Cordova

19. Sheila Bäcker

20. Bror Dimberg

21. Kristina Olsson

22. Göte Ersson

23. Åsa Bergman

24. Hans Lindström

25. Karin Herko

26. Håkan Elings

27. Gun Olmats

28. Eric Hansson

29. Ann Margret Olsson

30. Anders Höjer

31. Ellenor Smids

32. Olof Herko

33. Britta Gölén

34. Bo Finnström

Mer läsning

Annons