Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasister hotade 15-årige Anwar

/

Annons

Anwar och Noor går i Orsaskolan och enligt deras egna uppgifter har de blivit angripna både under skoltid och på fritiden.

Både Anwar och Noor säger att de har svenska kompisar som de trivs jättebra med. Däremot är det en grupp ungdomar som angripit dem både i skolan och på fritiden.

När tidningen träffar de två syskonen har de inte varit i skolan, men båda har bestämt sig för att de ska försöka igen.

- Men vår mamma vill flytta. Hon säger att hon är trött på Orsa, säger Noor.

Syskonen Hassan berättar att båda blivit angripna med knuffar och slag.

- Jag har även blivit slagen med en träpåk, säger Anwar.

Det som gjorde att Anwar flydde ut i skogen var en händelse i samband med marknaden.

- Då var det ett 20-tal ungdomar i min ålder som angrep mig och mina svenska kompisar. Det fanns också tjejer med bland angriparna.

- Den gången var det en snäll kille som gick emellan och såg till att det inte blev något bråk.

Det som gjorde Anwar så rädd, var att några ungdomar sagt till hans mamma att de är rasister och att de ska döda hennes son. De sa också att det är för många invandrare i Orsa, att de är här för att ta orsabornas pengar och att de ska flytta från "deras" land.

- När vi säger att Sverige också är vårt land, blir de jättearga, säger Noor.

Både Anwar och Noor berättar att deras mamma pratat med lärare, sociala och kommunen utan att få någon hjälp.

- Jag har försvarat mig några gånger och enligt polisen är det ingen idé att göra någon anmälan eftersom fel begåtts från båda hållen. En anmälan skulle bara resultera i en motanmälan, säger Anwar.

Den senaste händelsen när syskonen Hassan blev angripna var efter en fotbollsträning i Berget. Då hade Noor följt med Anwar till träningen.

- Då var det först två tjejer som ville slå oss och sedan kom det även några killar. En mamma till en av tjejerna tog bort sin dotter, men samtidigt sa hon ord som jag inte vill ta i min mun, berättar Noor.

- Jag var rädd, men sa att jag inte ville slåss. Jag sa också att jag hade en mamma som väntade och att jag ville gå hem.

Anwar och Noor tvekar inte att ställa upp med sina namn, när de berättar vad de råkat ut för.

- Vi måste göra det för att det här ska ta slut. Vi kommer från Irak från början och som alla förstår har vi redan nog med problem som det är. Sverige är vårt hemland nu, och vi vill bara ha det lugnt.

Mer läsning

Annons