Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot nya campinginfarten

/
  • Vägförslag. Stefan Broberg och Mats Olsson är negativa till kommunens förslag till ny infart till Orsa camping. De föreslår att Storgatan dras i en böj från huset, plus ytterligare två fastigheter, till höger på bilden. Dessutom anser de att det behövs en betydligt större parkering än vad som planeras.

Annons

Enligt de beslut man nu arbetar efter ska Storgatan, som utgör infart till campingen, breddas från Garvare Sundbergs plan till campingentrén. Den nya vägen får två körfiler som vardera är tre meter, plus en separat gång och cykelbana. En parkeringsplats med plats för 30 bilar finns också med i planen.

- Den nya vägen kommer inte att innebära någon förbättring för de fastighetsägare som bor närmast campingen. De kommer även i fortsättningen att ha samma trafikkaos nästan inne i trädgården, säger Stefan Broberg och Mats Olsson.

Båda poängterar också att de är positiva till att campingen expanderar och att de ser fram mot den nya strandservering som planeras längst ut på Ångbåtsudden. Även promenadstråket längs Orsasjön ser de som ett lyft för området.

- För att inte sätta stopp för campingens framtida utveckling, gäller det verkligen att tänka till nu. Enligt vår mening skulle den nya vägen, plus byggandet av fyra huskroppar i kvarteteret Måsen, intill simbadet, sätta stopp för all framtida expansion.

Stefan Broberg och Mats Olsson föreslår en annan lösning.

- Det är att dra vägen i en böj från husen och att gång och cykelvägen läggs närmast husen. Den största förändringen vi föreslår är att en större parkeringsplats, 90 x 30 meter, byggs från vägen ner mot Orsasjön öster om simbadet. En sådan parkeringsplats rymmer 216 parkeringar, och det behövs enligt vår mening.

Stefan och Mats berättar att det redan i dag, vid vissa perioder, är kaos med parkeringar.

- Då står det bilar överallt. Ett exempel är när det är cirkus här. Cirkustältet ställs upp på den nuvarande parkeringen och då står det bilar överallt. Bland annat är det det fullt med bilar i kvarteret Måsen, där de nya husen ska byggas.

- Många gånger räcker inte parkeringen vid Orsa bowling till för deras gäster, utan de ställer bilarna på campingens parkering. Helt logiskt måste ju också antalet gäster till Orsa camping öka när den anläggningen bygger ut attraktioner som även lockar ortsbor. Strandserveringens gäster måste ju också ha någonstans att ställa sina bilar.

Enligt det väg och parkeringsförslag som Stefan och Mats förordar, går det åt en del av den mark i kvarteret Måsen som är tänkt för de fyra huskropparna.

- Det går att klara genom att en av huskropparna tas bort. Det alternativet har vi förstått är ointressant och man säger att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga endast tre huskroppar.

- För vår del är det enbart positivt om husbygget inte blir av. De planerade husen blir 2,5 meter högre än det högsta av nuvarande fastigheterna. Vi anser att om området inte blir bebyggt kommer infarten till campingen att ge en glimt av Orsasjön och den vackra miljön. Det vore bedrövligt att förstöra den vyn för ortsbor och de turister som hela Orsa är beroende av. Låt området istället bli ett grönområde för alla.Därför är det viktigt att alla som är emot kommunens förslag till ny infart tar vara på möjligheten att överklaga beslutet senast den 18 maj.

Mer läsning

Annons