Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsagalan återvänder nu i helgen – manifestation av rikt musikliv

Den 6 maj klockan 16.00 finns det anledning att besöka Röda kvarn i Orsa. Då arrangerar nämligen rotaryklubben Orsagalan efter tre års uppehåll.

Annons

Första gången man arrangerade Orsagalan gjorde man det i Skeer och Folkets park.

Då var året 1988 och dåvarande president i klubben var Erik Moraeus och han antog utmaningen från Rotary international att samla in medel till Rotarys internationella hjälparbete.

Då låg fokus på bekämpning av polio genom vaccinering på global basis. I dag är det endast ett fåtal länder som fortfarande är drabbade av farsoten. Men än fortsätter man att kämpa, menar Björn Palmgren, arrangör av Orsagalan:

– Polio håller på att utrotas i världen. Det är ett projekt som man är i slutfasen med.

Leif Borgert och Olle Moraeus är med i årets upplaga av Orsagalan.

I år kommer dock galan att äga rum i Röda kvarn och inte i Folkets park. Pengarna man får in går dock som vanligt till Rotary foundation samt till Musikskolan. Musikskolans andel används till utvecklingen av verksamheten.

– Det är för att sätta guldkant på tillvaron. Musikskolan är ju avgiftsfri och detta är ett sätt att få in pengar till verksamheten, förklarar Björn Palmgren.

Arrangemanget anordnas nu för 15:e gången och det genomförs vartannat år med enstaka uppehåll.

Genom åren har det lockat en stor publik som sluter upp för att uppleva och stödja en manifestation av Orsas rika musikliv.

– Musikanterna är entusiastiska. Det är många ungdomar som är med och de har en väldigt positiv inställning till arrangemanget. Att ge dem en tid i rampljuset är ett av dem starkare motiven bakom galan, säger Björn Palmgren.

Denna bild är från 2014 men även om ungdomarna kommer och går så kan man lita på att rektor Olle Moraeus, i mitten, består.

I år medverkar Musikskolans ungdomsorkester, mellanstadieorkestrarna och –körerna, musikskolans storband och Orsa ungdomskör.

Dirigenter består av Olle Moraeus, Per-Erik Moraeus, Inga-lill Sörlin, Johanna Tysk samt Ingrid Eriksson.

Likaså har man genom året bjudit in gästartister som uppträder dels på egen hand, dels tillsammans med ensemblerna. Bland annat har Lasse Berghagen, Triple & Touch, Nanne Grönvall, Kalle Moraeus och Meta Roos förgyllt evenemangen.

I år har man engagerat folk på hemmaplan. Nämligen Orsa spelmän. De består i dag av fiolbröderna Moraeus (Perra, Olle, Kalle), fiolkollegan Leif Göras samt Pether Olsson, dragspel.

– Det ska bli så kul, avslutar Björn Palmgren.

Mer läsning

Annons