Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa vill införa förbud mot störande musik

Innan problemet blir större vill BRÅ i Orsa ha en ändring av de lokala ordningsförestrikterna.
Istället ska andra aktiviteter erbjudas. Det ska både vara roligt och tryggt att vara i kommunen.

Annons

– Mora kommun har tidigare haft bekymmer med hög musik, som spelats från bilar. Mora ändrade sina lokala ordningsföreskrifter och för att föregå liknande problem i Orsa vill vi också ändra våra lokala ordningsföreskrifter, säger Linda Haglund, t.f. kommunchef i Orsa.

Linda Haglund, t.f. kommunchef i Orsa.

De nya ordningsföreskrifterna infördes i Mora under året och de innebär att ingen hög musik för spelas på allmän plats eller i närhet av bostadsområden i kommunen.

BRÅ, Brottsförebyggande rådet i Orsa har uppmärksammat att det behövs en ändring av de allmänna, lokala ordningsföreskrifterna även i Orsa. Det handlar om ett tillägg i paragraf sju, som handlar om störande buller, " utsändning av högtalaranläggning av ta l och/eller musik med så hög volym att det uppenbart stör den allämnna ordningen på offentlig plats i bostadsområden får inte ske någonstans i kommunen utan polismyndighetens tillstånd".

Kommunstyrelsen i Orsa har antagit utskottet för strategi och utvcklins förslag och ärendet behandlas i början av februari av kommunfullmäktige i Orsa.

Under sommaren var det en viss samling vid en av infarterna till Orsa med musik, som spelades från högtalare i bilar.

– För att varken musik eller bilar, som gasar på ska störa nattron vill vi förebygga situationen innan problem uppstår. Det var inte ett allvarligt problem i somras och vi vill parallellt med ändringen av de lokala ordningsföreskrifterna ta reda på vad människor, både boende och besökare i Orsa vill göra, berättar Linda Haglund.

En ungdomssamordnare anställdes första december och en av uppgifterna samordnaren har är att efterforska och hitta idéer för andra roliga och engagerande aktiviteter kommunen kan erbjuda istället.

I Orsa kommuns mål inför nästa år finns bland annat ökad livskvalitet, det ska vara bra att bo och besöka Orsa och Orsa ska även upplevas tryggt, bland annat för barn och unga.

Mer läsning

Annons