Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa inför återigen ersättning för daglig verksamhet: "Känns hedersamt att vi gör ett återtåg"

Flera kommuner i Dalarna har valt att inte betala ut någon ersättning till de som arbetar inom daglig verksamhet. Nu har Orsa bestämt sig för att börja göra det ånyo.

Annons

Lagen om särskilt stöd infördes 1994 och förstärkte därmed de funktionshindrades rättigheter på många sätt. Bland annat fick man delta i så kallad daglig verksamhet som ger arbetsträning och en meningsfull vardag.

Ersättningen för detta arbete brukar ligga på runt 20-35 kronor per dag. Denna ersättning kallas för habiliteringsersättning. Men det finns ingen lag på att man måste betala ut den.

Flera kommuner i Dalarna tog därför bort denna kompensation för ett antal år sedan.

I hela Sverige är det dock 87 procent som fortfarande lämnar ersättning. Nu höjs siffran ytterligare något eftersom Orsa återigen kommer att börja betala ut ersättningen. De har 8-10 personer som deltar i den dagliga verksamheten.

– De kan jobba med en servering som kommunen har eller göra någon arbetsinsats i lämplig form som passar deras funktionsnedsättning, säger Jan Segerstedt (mp), ledamot i Kommunstyrelsens socialutskott.

Jan Segerstedt i Orsa är glad över att man återigen kommer ge lön till de som deltar i daglig verksamhet.

– Vi vill införa det igen här i vår kommun. Vi vill stimulera deras insats i den dagliga verksamheten. Stimulera deras självkänsla. Därför avsätter vi en kvarts miljon för ändamålet varje år för att ge dem en utbetalning. Det kan handla om en 50-lapp om dagen. Det blir tusen kronor i månaden, säger Jan Segerstedt.

– Det känns hedersamt att vi gör ett återtåg. Det var fullständig enighet om detta i utskottet, avslutar Jan Segerstedt.

Mer läsning

Annons