Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för att möta björn i skogen

Ett nytt forskningsprojket har startat i Orsa Rovdjurspark.
Det handlar om den oro många människor känner för att möta björn i skogen.
Forskarna vill på ett bättre sätt möta människors rädsla med bra information.

Annons

Personer som känner oro eller obehag att möta björn ska hjälpa forskarna att ta fram olika sätt att presentera information om björn.

– Vi vill hitta ett sätt att förmedla information från björnforskningen till de, som uttrycker rädsla för att möta björn i skogen, säger projektledare Maria Johansson, professor vid Lunds univeristet.

Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet, Mittuniversitetet, Skandinaviska björnprojektet, Viltskadecenter och Orsa Rovdjurspark. Det är redan nu 30 intresserade deltagare, som anmält sig att medverka. Ett 100-tal medverkade behövs i forskningsarbetet. Deltagarna är med i två guidade vandringar, en i Rovdjursparken och en i skogarna i närliggande skogar.

Deltagarna får efter vandringanra svara på ett antal frågor. Svaren ska forskarna sammanställa och ha som utgångspunkt för informationen. Informationen ska bland annat finns i Rovdjursparken, men även i andra djurparken, länsstyrelser med mera.

– Det är människor, som känner rädsla eller tvekar att gå ut i skogen och promenera, jogga eller plocka bär att de är oroliga för att möta björn. Tanken är att information och vägledning hur man kan bete sig i områden där det finns björnar ska bidra till att människor kan känna sig lugnare.

Maria Johansson hoppas att forskningen och informationen ska hjälpa människor att inte känna sig begränsade och öka deras möjlighet att uppleva djur och natur, med respekt , men med större frihet än vad de upplever för närvarande.

De guidade vandringarna kommer att pågå under juli månad.

– Vi hoppas att resultatet av forskningen ska göra att vi kan möta folks oro genom bra information. Att öka kunskaper om björn kan få människor att känna sig tryggare, anser Maria Johansson.

Teamet i Orsa Rovdjurspark, som arbetar med forskningsprojketet, från vänster, professor och projektledare, Maria Johansson, Anders Flykt, docent i psykologi, Hans Blomgren, naturbevakare länsstyrelsen Gävleborgs län, Ole Gunnar Støen, björnforskare , Ann Eklund, doktorand SLU, projektassistent, Jens Frank, forskare stora rovdjur SLU, Daniel Ahlqvist, Skandinaviska björnprojektet, Anette Olsson, djurasvarig Orsa Rovdjurspakr och Sven Brunberg chef för

Mer läsning