Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man rånades, misshandlades och fick kniv tryckt mot halsen – nu får gärningsmannen sitt straff

Orsabon öppnade dörren för två okända män – något som slutade med en timme av våld och hot. Nu har en man i 25-årsåldern dömts för grovt rån.

Annons

Det var sent på kvällen i mitten av maj förra året som det knackade på dörren hemma hos en man i Orsa.

Utanför stod två personer som mannen, som är i 60-årsåldern, inte kände igen. De uppgav, enligt honom, att en av dem var intresserad av jobb och att de arbetade med att sätta upp byggnadsställningar. Eftersom mannen var i behov av hjälp därhemma bestämde han sig för att släppa in dem.

Detta skulle bli början på en timmeslång grov misshandel där mannen fick utstå både slag, sparkar och knivhot.

Läs även: Fick kniv tryckt mot halsen under rån – nu vill polisen ha allmänhetens hjälp

En av männen, som är i 25-årsåldern, tog en vass kniv och höll den mot Orsabons hals. Efter en stund kom ytterligare två personer in i bostaden.

Mannen i 25-årsåldern fortsatte sedan att ge sig på Orsabon – bland annat genom att ge honom flera knytnävsslag i ansiktet, återigen hota honom med kniv, slå honom med en köksstol, en halvfull vedkorg och en back. Efter att Orsabon sedan fått ett täcke över huvudet tvingades han återigen ner på golvet och gick ta emot flera sparkar mot kroppen.

Han lämnades sedan, med bland annat krosskador, igensvullet öga, blödningar och frakturer medans gärningsmännen försvann från platsen med hans plånbok, bank- och körkort, mobiltelefon och bilnycklar.

Några månader senare – i början november – anhölls och häktades mannen i 25-årsåldern misstänkt för grovt rån.

När mannen sedan åtalades vid Mora tingsrätt erkände han att han tvingat Orsabon att lämna över en plånbok genom att slänga ned honom på köksgolvet, slå honom med en stol i huvudet samt slå honom i ansiktet. Han bestred dock att det skulle ha varit fråga om ett grovt rån.

Han berättade att han varit på en fest i en annan del av landet innan händelsen i Orsa och att han var skyldig pengar för narkotika. Någon av de andra på festen sa sig känna till en person som hade mycket pengar – Orsabon – och att det var därför som de begav sig just dit.

Dessa uppgifter gjorde att tingsrätten, som nu valt att döma mannen, kunde konstatera att det hade förekommit viss planering av dådet.

De betraktade även Orsabons uppgifter – som även styrkts av rättsintyg och fotografier – som trovärdiga samt slog fast att det rört sig om omfattande våld och hot som måste ha uppfattats som skrämmande med tanke på att det var fråga om fyra gärningsman samt att gärningen pågick under en lång stund.

Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att mannen, som tidigare dömts för penningtvättsbrott, snatteri och olaga intrång och varit föremål för rättspsykiatrisk vård, begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att denna störning består samt att han har behov av vård.

Påföljden blir därför rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala 40 000 kronor i skadestånd till offret samt 800 kronor till brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons