Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man dog efter överdos – nu åtalas duo för grovt vållande till annans död

Två män från Stockholm har åtalats misstänkta för flera brott, bland annat för åtta fall av grovt vållande till annans död. De förnekar brott.
Åtta personer har dött av överdoser från fentanylliknande droger som de ska ha köpt av de båda åtalade männen. En av de döda kom från Orsa kommun.

Annons

På tisdagen väcktes åtal vid Södertörns tingsrätt mot två män som misstänks för flera brott, bland annat åtta fall av grovt vållande till annans död. Duon ska ha sålt fentanylliknande droger på Internet. Åtta personer har dött i överdoser och ska, enligt åtalet, ha köpt droger av den åtalade duon. En av personerna som dog kom från Orsa kommun. Foto: Maja Suslin/TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Polisen: "Mobilen är ett brottsverktyg som borde förbjudas i skolorna"

Inför sportlovet: Expertens bästa bokningstips och hit vill svenskarna helst åka – ”Stor efterfrågan

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

SÅ KÖPER DU PLUS

Den åtalade duon ska, enligt åtalet, ha sålt fentanylliknande droger under sommaren och hösten 2016. Åtta personer, runt om i landet, dog under samma tidsperiod av överdoser som de, enligt åtalet, ska ha köpta av den åtalade duon.

En av de döda personerna kom från Orsa kommun och de övriga sju från Mullsjö, Hörby, Motala, Ale, Halmstad, Åre samt Enskede i södra Stockholm.

Åtalet väcktes vid Södertörns tingsrätt i Stockholm på tisdagen och i ett pressmeddelande om fallet skriver Åklagarmyndigheten att det är mycket ovanligt att någon åtalas för grovt vållande till annans död genom drogförsäljning.

– Fentanylanaloger är i dag lagliga tills det är för sent. Vi vill få stopp på det här innan fler dör, säger Åsa Torlöf, utredare Polisen Region Stockholm, i pressmeddelandet.

– Fentanyl och dess varianter är giftiga och svårdoserade och därför mycket farliga. Den som säljer fentanylanaloger har ett särskilt ansvar som innebär att det ställs höga krav på aktsamhet. Kraven är desamma oavsett om preparatet vid försäljningstidpunkten är klassad som narkotika/hälsofarlig vara eller inte, säger kammaråklagare Tomas Malmenby på Söderorts åklagarkammare i Stockholm, i pressmeddelandet.

Åklagarmyndigheten påpekar även att försäljningen av fentanylanalogerna i princip uteslutande sker på internet, genom öppna svenska webbsidor som är enkelt åtkomliga för gemene man.

– Under de senaste åren har vi sett en dramatisk ökning av dödsfall orsakade av nätdroger besläktade med läkemedlet fentanyl, säger Robert Kronstrand, professor i toxikologi och forskningsstrateg vid Rättsmedicinalverket i pressmeddelandet.

Den åtalade duon åtalas även misstänkta för ett fall av grovt narkotikabrott samt två fall av brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. De förnekar brott i samtliga fall.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons