Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnés fotspår är synliggjorda

/
  • Fotspår. Carl von Linné har lämnat spår efter sig över hela Sverige. Bland annat vid slipstensbrottet Sakristian i Mässbacken där Ann-Marie Engström visar det lysande minnesmärket.
  • Linné-utställning. Eva Andersson klipper bandet till den Linneutställning som Slipstensföreningen har inhandlat från Dalarnas Museum som som ska bli permanent i Slipstensmuseet.

Annons

1734 gjorde Carl von Linné Dalaresan och på tre platser i länet -Orsa, Falun och Grövelsjön- blir hans färd särskilt uppmärksammad med utställningar och olika arrangemang.

I Orsa har den livaktiga Slipstensföreningen arrangerat en Linné-utställning i Slipstensmuseet i Mässbacken och den öppnades på söndagen, då Eva Andersson iklädd en 1700-talsdräkt klippte det blå-gula bandet.

- Dräkten är nytillverkad av Lotta Örtendahl i Gamla Staberg enligt 1700-talssnitt, berättar Eva och klipper till.

Carl von Linné gästade slipstensgruvorna och vid Sakristian sitter en klart lysande skylt, som deklarerar "Linné was here" samt en web-adress och ett telefonnummer som man kan ringa och få information om läkaren och botanisten.

"Linne was here" är också namnet på utställningen, som totalt visas på 33 platser i landet.

- När Linné var i Orsa, så förvånades han över att högmässan mest var besökt av kvinnor, gamla män och barn, berättar Ann-Marie Engström, sekreterare i föreningen.

- Många män i arbetsför ålder drabbades av "osskallsjukan", alltså stendammslunga, blev sjuka och dog i unga år.

Söndagens lilla invigning tillsammans med föreningsmedlemmar var en upptakt till vad som komma skall.

- Den 6 juli blir det stora Linnejubiléet i Mässbacken, säger Ann-Marie, då kommer Linné själv ridande och vi bjuder på skådespelet "Salong för Sara-Lisa".

- Hon var Linnés hustru, bördig från Falun, hetta Moraea som flicka och Moraeus-pojkarna är faktiskt släkt med henne och de ska spela vid jubilet.

Mer läsning

Annons