Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kulturfestivalen Inspiration" i Skattungbyn

/

Annons

Inne i ett gammalt hus med högt tak står ett fyrtiotal människor i olika åldrar och väntar. Längs ena väggen finns stora trummor att slå på för hand och en och annan häftigt uppsvängd turbanliknande huvudbonad syns bland deltagarna. Det ska bli dans med afrokubanska rytmer. Nina Svedmark, som är en av ledarna, vinkar åt en annan av arrangörerna och de möts i en hjärtlig kram. De är många som kramas på stället.

- Men Nina, jag har glömt alla små instrument! säger den andre ledaren och de båda börjar skratta och tänker snabbt.

- Då tar vi skedar och andra "instrument" från köket, svarar Nina utan att göra en stor grej av det. Precis som andan i övrigt på stället råder.

All mat och fika vid festivalen var ekologisk och vegetarisk och kunde köpas för självkostnadspris. För den som ville övernatta fanns tältplats nere vid Ore älv. Någon marknadsföring för festivalen hade inte gjorts. Ändå hade cirka 200 till 250 människor från hela Sverige samlats.

Under helgen fanns olika workshops från nio på morgonen till midnatt. På schemat stod meditation, kontaktimprovisation, orientalisk och israelisk dans, didgeridoo, capoeira, poi, yoga och en hel del annat.

Varför denna festival var just i Orsatrakterna har sin naturliga förklaring. I Skattungbyn drivs Mora folkhögskolas kurs: Resursbevarande försörjning, som varje år har mellan 10 till 20 elever. Det är en kurs som utgår från att ta tillvara på gamla traditioner och solidarisk livsföring. Deltagarna odlar själva den ekologiska basmaten, sköter matlagning, städning, uppvärmning och underhåll av husen.

Nästan varje år stannar några av eleverna efter avslutad kurs, några av dem för att leva ett ytterst primitivt liv i "vagnsbyn" Andra fortsätter den ekologiska linjen men har eget hus. Ylva Svensson är född i Skattungbyn och är en före detta elev på skolan som stannat kvar i byn. Det var hon som drog igång festivalen.

- Jag ville sprida kultur, knyta kontakter och ha roligt, säger Ylva som är mycket nöjd med insatserna på festivalen. Hon poängterar det nyktra budskapet, att droger inte behövs för att ha kul.

Ylva bor i ett gammalt hus i byn med mark som hon lånar ut till andra före detta elever. På Ylvas mark i "vagnsbyn" får de som vill, ha sina boenden. I "vagnsbyn" kan boet till exempel vara skarvade baracker av material de hittat på soptippen. Nina Svedmark har en byggbarack på knappa 20 kvadratmeter som fyra personer delat på sen i höstas. En gammal husvagn som isolerats för vinter, står också där. Den gemensamma spisen de använder är vedeldad och står utomhus, även om en del har vedeldad spis inne hos sig också. På somrarna bor många av dem i tält nere vid älven. De lever nästan självförsörjande då de odlar den mesta maten själva. Boende och el blir således gratis.

- En gång i veckan jobbar jag som dansledare i orientalisk dans för att få in lite pengar till förnödenheter som inte finns här, berättar Nina. Hon har visioner om att utveckla platsen till ett självförsörjande ekologiskt samhälle som jobbar med olika kulturella uttryck.

Mer läsning

Annons