Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till Måsen-bygge

Annons

Orsa kommunfullmäktige godkände under gårdagen detaljplanen för kvarteret Måsen. Byggnationen av de nya bostadsrätterna vid Orsasjön kommer med andra ord att påbörjas. Frågan har varit kontroversiell och drygt 350 personer har protesterat mot byggplanerna. Både det styrande blocket och oppositionen medgav således att det varit ett svårt beslut att fatta.

- Det finns ett tryck på bostäder och då vill vi inte sätta oss emot utvecklingen. Vi har försökt få fram alternativa placeringar och en mindre omfattning av utbyggnaden, men inte fått gehör för detta, hävdade Mikael Thalin (c).

Ann Beskow (s) konstaterade att behovet av bostäder glädjande nog är stort just nu, och inte minst av den typ som planeras vid kvarteret Måsen.

- Men jag tycker också att det är jobbigt att många känner sig överkörda. Jag har full respekt för det. Det är alltid svårt att hitta balansen mellan privata och allmänna intressen, menade Ann Beskow (s).

Arne Grahn (m) som sitter i Orsabostäders styrelse hävdade att Orsabostäder tittat på andra alternativ, men att Måsen var det som återstod.

Vänsterpartiet tecknade till protokollet att de ville att Orsabostäder skulle se till att det byggdes hyresrätter i området och inte enbart bostadsrätter.

Miljöpartiet var det enda partiet som direkt protesterade och reserverade sig mot beslutet. De menade att bygget kommer medföra en rad negativa aspekter. Exempelvis framhöll de att området vid Måsen i framtiden riskerar att drabbas av kraftiga översvämningar till följd av ett varmare klimat. Vidare menade Miljöpartiet att Orsas centrala grönområden inte bör offras i ett sådant syfte som att förtäta.

Mer läsning

Annons