Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrestvisten i Orsa avgjord – så mycket höjs hyrorna

Nu är det klart hur mycket hyrorna höjs i Orsa. Det efter att Hyresmarknadskommittén fått avgöra tvisten mellan Hyresgästföreningen och Orsabostäder.

Annons
Bilden är ett montage. Foto: TT

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Orsabostäder strandade i slutet av förra året. Man kunde inte komma överens om nya hyror för 2018, och det var tredje året i rad som förhandlingarna strandat. Ärendet gick vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK, som nu har kommit med sitt beslut i frågan.

Enligt beslutet höjs hyran med 1,23 procent från och med den 1 februari i år. Det innebär om man tar hänsyn till förra årets retroaktivitet att höjningen i praktiken blir 0,95 procent, vilket är cirka 52 kronor per månad om man har en hyra på 5 500 kronor.

Läs också [+]: Så mycket höjs din hyra under 2018 – vi har hela dalalistan

Enligt ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen ligger hyreshöjningen i topp i Dalarna för det här året, men ser man historiskt sett så är det ändå en låg hyreshöjning.

– Nu måste vi lägga tvisterna bakom oss och föra en konstruktiv dialog. Det är ett ansvar som båda parter måste ta och det är vi skyldiga hyresgästerna. Det behövs helt enkelt en omstart, säger Johanna Lindström, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen, i pressmeddelandet.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons