Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten ändrar påföljd – mannen slipper fängelse men döms till skyddstillsyn

I januari i år dömdes en man från Orsa kommun till 1,5 års fängelse för sju olika brott.
Mannen överklagade domen till Svea Hovrätt som frikänner mannen från misstankarna om försök till stöld och ändrar påföljden.
I stället för fängelse döms mannen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Annons

Svea Hovrätt frikänner en man från Orsa kommun från ett av de sju brott som han tidigare dömts för. Han döms dock för de sex andra brotten. Hovrätten ändrar även påföljden för mannen. Mora tingsrätt dömde mannen till 1,5 års fängelse men hovrätten anser att han i stället ska dömas till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, ett straff som enligt hovrätten motsvarar tio månaders fängelse, om fängelse hade valts som påföljd.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Ossmol, Orsa spelmän och Benny Andersson på vita duken i Orsa

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 30-årsåldern och bosatt i Orsa kommun. I januari i år dömde Mora tingsrätt mannen till 1,5 års fängelse för sju olika brott. Det handlade om misshandel, stöld, förgripelse mot tjänsteman samt två fall vardera av ringa narkotikabrott och försök till stöld. Brotten hade begåtts i Mora kommun samt på en festival i södra Sverige.

Mannen överklagade tingsrättens dom till Svea Hovrätt eftersom han ville frikännas från brotten misshandel, förgripelse mot tjänsteman samt det ena fallet av försök till stöld. Han ville även att att skadestånden mot mannen som misshandlades och polismannen som han hade skrivit kränkande meddelanden till skulle sänkas.

När det gäller det överklagade stöldförsöket så anser Svea Hovrätt att bevisningen mot mannen inte håller och frikänner därför honom från det brottet. Däremot gör hovrätten samma bedömning som Mora tingsrätt gällande de övriga sex brotten, alltså att mannen ska dömas för dessa sex brott.

Hovrätten ändrar dock påföljden mot mannen, till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hovrätten påpekar dock i sin dom att om hovrätten hade valt fängelse som påföljd så hade mannen dömts till tio månaders fängelse. Hovrätten anser alltså att straffvärdet för den samlade brottsligheten är lägre än vad tingsrätten ansåg.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons