Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon förfäras över skicket på anrik lokal – numera asylboende: "Det är en skandal"

Orsa stadshotell har en minst sagt anrik historia. Därför reagerade Ulla Timander starkt när hon återvände hem och såg byggnadens skick.
– Detta är en skandal, utbrister hon.
Samtidigt påpekar Klas Nygren, som driver asylboendet, att man har en vaktmästare på heltid som ständigt följer Migrationsverkets underhållsplaner.

Annons

Ulla Timander må vara boende i Danderyd men hon är fortfarande trogen sin hembygd Orsa. Det var där som hon växte upp och tillbringade sina första 18 år. Varje år passar hon på att återvända.

När hon denna gång återkom till sin fädernebygd fick hon en chock.

– Detta är en skandal, säger hon.

Ulla Timander förfärades över skicket på Orsa stadshotell, tidigare känt som Järnvägshotell, när hon återvände till hembygden.

Hon hade nämligen tagit rälsbussen för att komma till Orsa. Därmed körde hon förbi intill det anrika stadshotellet.

– Det var som en ren soptipp. En total slum av allehanda saker. Gamla cykeldelar, vilda buskar, grön lava längs väggarna och stuprännor där vattnet rinner över och strilar ned, berättar Ulla Timander, och hon är inte särskilt tillfreds med framsidan heller.

Orsaken till att Ulla reagerar över hotellets standard, eller brist på standard, är för att det är bland det första du ser när du åker in till Orsa. Hon lyfter också fram byggnadens historiska betydelse då hotellet invigdes av Oscar II (1829-1907) år 1894.

– Ursprungligen var huset randigt som en polkagris. Det var en fantastiskt vacker byggnad, berättar Ulla Timander.

1894 invigdes hotellet av Oscar II.

Hon betonar att hon inte är emot asylboendet i sig. Tvärtom.

– Jag har själv startat sygrupper i Danderyd för asylsökande. Jag tycker bara kommunen borde anstränga sig mer för att ta hand om byggnaden, säger Ulla Timander, och fortsätter:

– Den må vara i privat ägo men de borde väl kunna ge en praktikplats till någon av de boende här som städar upp och tar hand om boendet. Det skulle åtminstone kunna skapa en medvetenhet kring hur man städar.

Ulla anser att det ser ut som en slum omkring hotellet.

Längesedan man rensade i stuprännorna.

Allehanda skräp längsmed huset.

Tommy Ek är förvaltningschef på stadsbyggnadsförvaltning Mora Orsa. Han påpekar att byggnadens underhåll har varit eftersatt under en lång tid – långt innan det blev ett asylboende.

– Tråkigt när det gäller en byggnad som spelat en viktig roll för bilden av Orsa, säger Tommy, och förvaltningen förbereder just nu en tillsyn av utsidan.

– Men vi har våra lagrum att gå efter. När vi kan ingripa och ställa krav är kanske inte alltid i takt med när samhället vill att man ska ingripa.

Tommy Ek är chef på stadsbyggnadsförvaltning.

Likaså har Miljökontoret Mora-Orsa inspekterat byggnaden. I inspektionsrapporten, som nu är några månader gammal, kan man läsa att det var bristande städning i tvättstugor, skräpigt och dammigt på golven, bakom maskiner samt i förbyggd pissoar.

Dessa brister ledde dock inte till något föreläggande.

Däremot framgick det inte huruvida ventilationen var anpassad för det ökade antalet boenden i rummen. Ett antal boenderum har besökts och luften upplevdes instängd. Det är ett ärende som Miljökontoret fortfarande har under sina vingar.

Annars upprepar Camilla Björck, miljöchef, det som Tommy Ek tidigare har sagt angående skicket på huset:

– Det finns en lagstiftning i botten som bestämmer vad vi kan kräva. Enligt miljöbalken måste det finnas risker för människors hälsa innan man kan börja ställa krav.

Klas Nygren när man öppnade asylboende för snart ett år sedan.
När det kommer till städning är vi ganska hårt kontrollerade. Vi jobbar hela tiden mot Migrationsverket och följer deras underhållsplaner. Där ingår städning runtomkring och i fastigheten. Just i Orsa är vi så pass bortskämda att vi har en vaktmästare som arbetar där på heltid.

Klas Nygren, vd CSM Invest, driver asylboendet i Orsa samt fyra andra boenden.

– När det kommer till städning är vi ganska hårt kontrollerade. Vi jobbar hela tiden mot Migrationsverket och följer deras underhållsplaner. Där ingår städning runtomkring och i fastigheten. Just i Orsa är vi så pass bortskämda att vi har en vaktmästare som arbetar där på heltid. Han följer underhållsprogrammet slaviskt, säger Klas Nyberg, och likaså hjälper platschefen till med att följa upp verksamheten.

Klas påpekar att de alltid prioriterar att boendeförhållandena ska vara så bra som möjligt. Invändigt har man de senaste två åren gjort flera ansiktslyft.

– Det finns en anledning till att våra boenden är så pass långlivade. Vi har fem anläggningar och inga ska än så länge stängas, anmärker Klas Nyberg.

En grej måste dock understrykas, säger Klas, och fortsätter:

– Det är lätt att peka finger på de som bor här och att det är de som skräpar ned. Men kvällstid är det mycket ungdomar som rör sig därbakom, tjuvröker och så vidare. Likaså har vi problem med missbrukare som håller till där. Det är ingen hemlighet, säger Klas Nyberg, och de röjer genast upp glassplitter och i värsta fall gamla sprutor.

Avslutningsvis betonar Klas att om man reagerar på något runtomkring hotellet är man välkommen in för att tala med platschefen och påpeka det.

– Vi tar emot positiv och negativ feedback. Vi förändrar och acklimatiserar oss efter förhållandena. Det är inga konstigheter.

Läs också: Ett hundratal asylsökande flyttar in på Orsa stadshotell

Läs också: För omkring ett år sedan anlände de första flyktingarna

Läs också: Hakkors på asylboende målades över med hjärtan

Mer läsning

Annons