Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här storsatsar man på äldreomsorg – investering på 90 miljoner: "En av de största satsningarna i vår historia"

Nu kommer Orsa kommun att storsatsa på äldreboendet Lillåhem.
Den totala investeringen beräknas ligga på 90 miljoner kronor och planeras vara klar 2019.
– Det här är en av de största satsningarna i vår historia, berättar Mikael Thalin (c), kommunalråd.

Annons

Lars-Olov Simu, Renate Tegethoff Jobs, Mikael Thalin och Jan Segerstedt utanför Lillåhem där man nu ska storsatsa.

Lillåhem ska nu bli ett modernt och framtidsinriktat särskilt boende med de äldre i fokus. För personalens del kommer arbetsmiljön att förbättras.

Den totala investeringen är beräknad till 90 miljoner kronor. En styrgrupp kommer att ange inriktningar i projekt och en arbetsgrupp med förankring i verksamheten kommer därtill att bidra i arbetet.

– Arkitektplanen är anpassad efter de senaste rönen och erfarenheterna från äldreomsorgen. Det är en vetenskapligt underbyggd satsning, berättar Renate Tegethoff Jobs, ordförande Liberalerna.

Orsaken till att man nu satsar på Lillåhem är att man långsiktigt ser att antalet äldre stadigt ökar i kommunen.

Vi har länge insett att det här är en nödvändig åtgärd. Så denna modernisering känns spännande. Vi har talat om detta i majoritetsgruppen hela tiden.

– Så denna modernisering känns spännande. Vi har talat om detta i majoritetsgruppen hela tiden.

– Vi har länge insett att det här är en nödvändig åtgärd, säger Jan Segerstedt (mp), som sitter i utskottet för omsorg, och fortsätter:

– Så denna modernisering känns spännande. Vi har talat om detta i majoritetsgruppen hela tiden.

Renate Tegethoff Jobs och Lars-Olov Simu inne i kommunhuset.

Arbetet med Lillåhem kommer dock inte inledas på själva boendet.

Först kommer man att bygga om det gamla biblioteket. Det ska nämligen bli till en förskola dit de förskoleavdelningar som i dag finns i Lillåhem kommer att flyttas. Därefter påbörjas arbetet på själva äldreboendet etappvis fram till 2019.

– Vi kan konstatera att efter några tuffa år har vi stabiliserat ekonomin. Det har varit ett viktigt arbete att få ett grepp om vår ekonomi för att göra de satsningarna som vi vill göra. Och när vi bildade majoritet var det just äldreomsorg och skola vi hade i fokus, berättar Mikael Thalin, kommunalråd.

Mikael Thalin berättar om moderniseringen av Lillåhem.

När det kommer till arbetsmiljön kommer man bland annat, men inte uteslutande, se över hygienutrymmena. De är på tok för små och allt annat än praktiska för varken personalen eller de boende.

Man kommer dock inte bara satsa på lokalerna i sig.

Det kommande året kommer man också göra en särskild satsning för att utbilda fler undersköterskor. En miljon kronor kommer man att satsa på detta projekt. Pengarna kommer gå till särskilda utbildningssatsningar samt deltagande i rekryteringsmässor.

– Vi måste utbilda flera som tar hand om våra äldre. Behovet på personal kommer att öka. Det är viktigt att vi är på tårna, säger Mikael Thalin.

– Där har vi också en integrationstanke. Vi vill hjälpa folk in på arbetsmarknaden och samtidigt täcka behovet av personal, lägger Jan Segerstedt till.

Jan Segerstedt, Mikael Thalin, Renate Tegethoff Jobs och Lars-Olov Simu utanför kommunhuset.

Ekonomin må vara stabil. Samtidigt rör det sig om mycket pengar. Lars-Olov Simu (kd) trycker därför på att det är av yttersta vikt att man får in flera anbud för att försäkra sig om att hålla ned kostnaderna.

Förhoppningen är att man kan börja med allt detta i november.

– Tanken är att första steget kan påbörjas så fort fullmäktige tar ett inriktningsbeslut i november. Det öppnar upp direkt för att börja med biblioteket. Det känns fantastiskt att få börja med detta, avslutar Mikael Thalin.

Mer läsning

Annons