Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förrådsbrand hotade servicehus

/
  • Avtar. Samtidigt som räddningstjänsten är på väg att få grepp om branden i förrådet, började man riva väggen till huvudbyggnaden.
  • Nära. När det brann som mest i förrådet, letade sig elden upp längs ytterväggen till huvudbyggnaden och var mycket nära att få fäste i vinden.
  • Misstänkt. Elementet med infravärme som är den troliga orsaken till branden i förrådet.
  • Ambulanser. Storlarmet om brand i byggnad med äldreboende gjorde att alla resurser sattes in. Bland annat kom det sex ambulanser.
  • Kontroll. Stående på taket till det förråd där branden började, bryter räddningspersonalen upp panelen till huvudbyggnaden för att kontrollera att branden inte spritit sig till vinden.

Annons

Det var vid halv fyratiden på eftermiddagen som larmet gick att det brann i Skattunge Handel. Eftersom affären ligger i en suterrängbyggnad, med ett äldreboende i det övre planet, skickades alla tillgängliga resurser till branden. Räddningstjänsten i Orsa skickade all sin personal och förstärkningar kom från brandvärnet i Skattungbyn och brandkåren i Furudal. Även räddningstjänsten i Mora var på väg, men fick meddelande att de kunde vända i Orsa. Även sex ambulanser kom till platsen för att ta hand om eventuellt skadade.

När branden upptäcktes gjorde personer på platsen ett snabbt och kanske avgörande ingripande.

- De hade fått fram en brandslang och spolade för fullt när vi kom. Då brann det med öppen låga i förrådet och rökutvecklingen var stark. Snabbt kunde vi få kontroll över branden i förrådet, men elden hade gått längs en yttervägg och upp mot takfoten till huvudbyggnaden. Därför tvingades vi bryta upp väggen för att kontrollera att elden inte spred sig vidare längs vinden, säger Håkan Bäcklund.

De tolv boende i servicehuset hade snabbt flyttats till en lokal längst bort i byggnaden och ingen kom till skada.

Någon exakt brandorsak vågade inte brandchefen Håkan Bäcklund peka ut.

- Misstankarna är dock starka att det är ett element med infravärme i förrådet som orsakat branden.

Mer läsning

Annons