Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingarna har anlänt till Orsa stadshotell

/
  • –  Jag är så tacksam över att vi har kommit till tryggheten, säger tvåbarnspappan Mohamad Doumane. Efter två månader på flykt från Damaskus och Syrien kom han, döttrarna Rama 11 år och Lamar 7 år, hustrun Fatma Saed, och ytterligare 10 släktingar fram till Orsa under måndagsförmiddagen.
  • På plats i sitt rum på Orsa stadshotell. Mohamad Doumanes hustru, Fatma Saed, till höger, blev skjuten i benet bara några veckor innan familjen tillsammans med totalt 14 släktingar beslutade sig för att fly krigets Syrien. På denna bild finns även Mohamads mamma Fkrat Saede och Mohamads brorson Kenas Doumane, 11 år, med.
  • Välkomna! hälsar skylten på flera olika språk till de uppåt 100 människor på flykt som klev in genom Orsa stadshotells portar på måndagen.
  • Sobhi Hammad från Damaskus i Syrien och en av hans släktingar bär in några kassar till sitt nya - och tillfälliga hem på Orsa stadshotell.   – Vi har rest i 21 dagar och det har stundtals varit väldigt svåra omständigheter. Det är skönt att äntligen komma fram, säger Sobhi.
  • Lilla Carlos Hallström, 9 månader, har skänkt sina urvuxna bebiskläder till barnfamiljerna som kommit till hotellet.    – Vi har skänkt blöjor också och kommer kunna få ihop mer kläder till barn i alla åldrar, säger Carlos pappa Håkan Tapper och mamma Anna-Carin Hallström.
  • Klas Nygren driver Orsa stadshotell och berättar att kontraktet med Migrationsverket om att ta emot de uppåt 100 människorna på flykt blev klart så sent som för några dagar sedan.

Skottskadan på hustrun Fatmas ben läker bra - och äntligen är familjen i trygghet i Sverige - och Orsa.
– Hemma i Syrien gick jag i ständig oro för att mina flickor skulle bli skjutna, säger tvåbarnspappan Mohamad Doumane.

Annons

Vid 9.30-tiden i morse parkerade två stora bussar framför Orsa Stadshotell. För de män, kvinnor och barn som klev ut på gatan och in genom dörrarna på hotellet var den långa - och för många svåra och strapatsrika - resan från det krigshärjade Syrien äntligen över.

Tvåbarnspappan Mohamad Doumane berättar att båten han och familjen och släkten färdades i över Medelhavet riskerade att sjunka efter att delar av skrovet gått sönder, men att de räddades av en grekisk polisbåt. Han visar bilder i sin mobiltelefon på den trasiga flyktbåten och sedan på tillfället när de räddas upp i säkerhet på polisbåten. Under två månader har de varit på flykt undan sitt hemland som ej längre går att leva i, och där hustrun Fatma Saed nyligen sköts i benet av en okänd skytt när hon var ute för att handla mat.

– Jag är så glad över att min familj äntligen är i säkerhet, säger Mohamad Doumane och ler stort och varmt och länge, där han kopplar av en stund i en fåtölj i hotellentrén. Hans yngsta dotter Lamar, 7 år, har hittat en rolig rosa käpphäst som hon rusar omkring i rummet med tillsammans med några andra barn i olika åldrar. Hästen och en massa andra färgglada leksaker som ligger på ett bord och på golvet har samlats in och skänkts från Orsabor, som hunnit in med sakerna på måndagens morgon.

Klas Nygren som driver Orsa Stadshotell berättar att kontraktet med Migrationsverket om att ta emot de första flyktingarna på hotellet blev klart så sent som i lördags.

– Vi visste att det skulle komma cirka 100 men just nu har vi ett 80-tal här, och hälften ungefär är barnfamiljer, säger han.

Leila Wiklund är en av de ortsbor som hörde av sig till hotellet och anmälde sig som frivilig hjälp så snart hon fick veta att de skulle komma.

– Jag fick veta via Facebook på söndagen, och det har känts självklart att hjälpa till. Jag har stått här i entrén och välkomnat dem och visat dem till sina rum, säger hon.

Hemma i Syrien arbetade tvåbarnspappan Mohamad Doumane som både taxiförare och elektriker. Nu vill han snabbt komma in i det svenska samhället och börja jobba. Men det som kommer värma hans hjärta allra mest är att få se hans två döttrar gå iväg till skolan - utan att behöva frukta för sina liv inför krypskyttar.

– Här i Orsa riskerar de inte att bli skjutna. Vi är i trygghet nu.

Mer läsning

Annons