Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnmarksintresserade på konferens i Noppikoski

/
  • Eva Jernqvist i röd jacka berättar om begravningsplatsen och den gamla bebyggelsen vid Östra Råberget.  Foto: Jan Norberg

Annons

- Untorp och Rosentorp är bosättningar från 1620-talet. Kvarnberg, Myggsjön och Näckådalen är också platser där bosättare tidigt slog sig ner, berättar Maud Wedin från Falun. Maud har doktorerat på skogsfinnar norr om Dalälven.

Utanför Orsa socken men på Orsa finnmark ligger Östra Råberget. Där finns en liten kyrkogård som några av konferensdeltagarna besökte i söndags. Eva Jernqvist berättade om kyrkogården och om den bebyggelse som funnits där. Första bosättningen på Orsa finnmark skedde just på Björkberg, Lehtomäki. Ett kungabrev som godkände bosättningen utfärdades 1618. Informationstavlan berättar också att tre munkar slog sig ner där 1968. De började odla upp inägorna och sålde skörden till stiftsgården i Rättvik.

Finnsam som står för Finnbygder i samverkan bildades 1992. Föreningen håller konferenser två gånger om året. Ett 50-tal personer var med på höstkonferensen i Noppikoski. De har lyssnat på föredrag och besökt olika utflyktsmål.

Mer läsning

Annons