Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farsor och morsor slutar att gå

/
  • Upphör. Inga-lill Finnström och Pia Åman har varit drivande krafter i Farsor och morsor i Orsa sedan år 2 000. Nu är det så få i kärngruppen att man inte orkar fortsätta.

Annons

När Farsor och morsor i Orsa drog igång verksamheten, var man som flest 20 - 25 föräldrar som turades om att nattvandra i Orsa.

- Då hade vi frivilliga som ställde i alla lägen. Men sedan kom det ett år när det var struligt mest varje helg, och vi tvingades ringa polisen. Efter det började vi bli färre och färre. Det senaste året har vi varit endast 5 - 6 stycken som försökt hålla ställningarna, berättar Pia och Inga-lill.

För att nattvandringarna ska bli meningsfulla, enligt Pia och Inga-lill, måste man vara ute så ofta som möjligt, för att få förtroende hos ungdomarna och att de känner igen nattvandrarna.

- Det finns inget härligare, än när en ungdom kommer fram, ger oss en kram och tackar för att vi fanns på plats vid ett visst tillfälle. Många har också berättat att de kände en trygghet, när vi röde oss på de platser ungdomarna samlades.

- Men nu är vi mätta. Vi har ett ansvar, som vilar över oss. Med vi är så få, att vi inte orkar bära det ansvaret längre.

Även om kärngruppen nu tagit beslutet att lägga ner verksamheten, så är man bredd att dela med sig av sina erfarenheter.

- Vi har på olika sätt försökt få fler att anslta sig till Farsor och morsor i Orsa utan att lyckas. Om det nu är någon som vill sätta igång en förening, så ställer vi upp med råd och stöd.

När Pia och Inga-lill nu ser tillbaka på åren som nattvandrare, är det en sak som de känner sig bittra över.

- Vi har arbetat ideellt alla åren och inte fått någon hjälp eller uppskattning av kommunen. Därför såg vi rött när barn och utbildningsnämnden, när vi offentliggjorde planerna på att lägga av, uppmanade föreningarna i Orsa att ställa upp med ett antal människor i samband med Orsayrorna och få betalt för det. Det tycker vi var ett fult grepp och det tog knäcken på oss.

Pia och Inga-lill har också bröm att dela ut.

- Det är till Orsa Bowling. Det spelade ingen roll vilken tid vi passerade där. Där fanns alltid en kopp kaffe och en macka som väntade.

Även om beslutet har tagits att verksamheten ska upphöra, så återstår ett uppdrag.

- Det är korvgrilningen vid campingen i samband med Valborgsmässofirandet. Det gör vi helt privat, eftersom vi känner starkt för att finnas på plats den helgen.

Mer läsning

Annons