Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En danskväll i Skattungbyn

/
 • Lättfotat fotarbete. Capoeiran innehåller allt från en rytmisk variant av thai-chi rörelser till ett lättfotat fotarbete, som kräver en fysisk artikulationsförmåga av högsta frekvens. Här tar Ingela Hjerne ut svängarna med sin danspartner.
 • Lättfotat fotarbete. Capoeiran innehåller allt från en rytmisk variant av thai-chi rörelser till ett lättfotat fotarbete, som kräver en fysisk artikulationsförmåga av högsta frekvens. Här tar Ingela Hjerne ut svängarna med sin danspartner.
 • Dansglädje. Efter upvisningen bjöds publiken, cirka 70 personer, upp till kollektiv dans och alla ansikten lyste upp med barnslig upptäckarlusta för att finna nya vägar i capoeirans labyrinter.
 • Kon igen. Carolina Andersson, från Skattungbyn och medlem i capoeiragruppen bjuder upp publiken till att dansa med i turerna.
 • Bjöd upp públiken. I slutet av kvällen bjöds publiken upp till kollektiv capoeiradans.
 • Det här vill jag fortsätta med. Det tycker Nadja Quintino från Skattungbyn sedan hob varit en av 28 deltagare i lördags workshop i capoeira. På bilden provar hon instrumentet Berimbao
 • Paus mellan workshop och dans. Handledaren och medlemmen i Capoeira-gruppen Cordâo de Ouro slappnar under brasse-festen i bystugan.
 • Sambakänsla. Även små instrument kan ge en massa energi. Här syns sångaren i Capitao de Mato.
 • Trio. Sångaren i gruppen Capitao de Mato ackompanjerade sig själv med rytmklappor i varje handflatta.
 • Förmedlade kontakten. Carolina Andersson från Skattungbyn är medlem i Cordâo de Ouro. Den kopllingen utgjorde bakgrunden till att capoeiran intog Skattungbyn på lördagskvällen. Här ses Carolina i fronten med ett rytminstrument.
 • Uppåt väggarna. En danspartner i den brasilianska dansformen capoeira kan hitta lite annorlunda rörelser.

Annons

Dansen för kvällen är capoeira. Dess ursprung är från Brasilien och den har en behaglig förening av finkalibrerad kampsport, fysiskt välbehag och sensuella rörelser.

Under dagtid på lördagen hade inte mindre än 26 vuxna och två barn deltagit i en workshop för lärare från dansgruppen Cordâo de Ouro med hemvist i Stockholm.

På kvällen var det intag av brasiliansk mat. Capitao de Mato med brasse-musik på repertoaren spelade upp till sambatoner.

Därefter svarade dansgruppen Cordâo de Ouro för en uppvisning i capoeira. I gruppen ingår Carolina Andersson från Skattungbyn.

Hon förmedlade kontakten med de lokala arrangörerna i Kulturföreningen Lyran och Orsa Kulturförvaltning.

- Jag bor numera i Stockholm och började dansa capoeira för två år sedan, berättar Carolina.

Workshopen under dagen leddes av Ingela Hjerne och Anders Westin från dansgruppen.

-Min första kontakt med den brasilianska kulturen var att jag spelade på instrumentet Berimbao, berättar Ingela.

Musicerandet övergick i dansen capoeira och för fyra år sedan blev hon med i gruppen.

-Alla åldrar kan från exempelvis från 9 till 65, både kvinnor och män, kan vara med i dansen, fortsätter Ingela.

Vilket bekräftas Skattungebon Ulrika Olsson, vars pojke hoppade med i dansen på lördagen med full lust när han hörde att ordet kampsport ingick.

Under kvällen visade det sig att dansen innehåller det mesta. Från en rytmisk variant av thai-chi rörelser till ett lättfotat fotarbete, som kräver en fysisk artikulationsförmåga av högsta frekvens.

En variant på dansen är att alla både står i en cirkel och även turas om två och två att spela upp hela sitt dansregister mot varandra i cirkelns mitt.

Det är fritt fram för en tornado av infall, detaljer och ideer i dansturer. Efter upvisningen bjöds publiken, cirka 70 personer, upp till kollektiv dans och alla ansikten lyste upp med barnslig upptäckarlusta för att finna nya vägar i capoeirans labyrinter.

Nadja Quintino, Skattungbyn, var en av deltagarna under workshopen.

- Det här verkar jättekul. Vi utföra grundövningar, andas in känsla och rytm samt avsluta med två danser.

Nadja vill gärna fortsätta.

- Jag studerar för tillfället natur och räddningstjänst i Sundsvall. Kanske någon grupp kan bildas där, säger Nadja.

Hon gillar den sydamerikanska atmosfären och var nyligen på en månadslång skolpraktik vid en indianby i Guetamala.

- En by som varit på randen till sammanbrott. Med svensk privahjälp har byn fått liv med skola och bibliotek och ungdomarna spelar till och med fotboll. Det var jobbigt på 1 600 meters höjd, konstaterar Nadja.

Förmodligen i nivå med intensiv capoeira en lördag kväll i Skattungbyns bystuga.

Mer läsning

Annons