Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukarens vårdplan följdes inte – haklapp och halsband växte fast i sår

Orsa kommun har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter att vårdplanen för en brukare på det kommunala boendet Lillåhem inte följts.
Brukaren drabbades av ett sår av andra graden, som orsakade svår smärta.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Leksands IF ett avslutat kapitel för rekordmannen – som är skeptisk till klubbens framtid: "Är svårt"

Lista och tv-klipp: Här är de 39 bästa kärlekslåtarna någonsin – finns din favorit med?

Från pokémon till knivar – här är samlarprylarna som är mer värdefulla än du tror

SÅ KÖPER DU PLUS

I slutet av januari uppmärksammade personal på det kommunala boendet Lillåhem i Orsa att det fanns problem rörande hygien och hälsa hos en av de boende. En avvikelserapport gjordes och en utredning inleddes. Orsa kommun gjorde även en så kallad lex Sarah-anmälan om händelsen. Anmälan har gjorts till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Under kommunens utredning har kommunen märkt brister i tillgängligheten för dokumentationen, vilket kan leda till missförstånd och felaktiga ordinationer.

Dessutom konstaterades det att vårdplanen för den aktuella brukaren inte hade följts. På grund av detta hade brukaren utvecklat ett sår av andra graden. En haklapp och halsbandet till larmet hade fastnat i såret, vilket orsakade svårt smärta för brukaren. I vårdtagarens rum var det smutsigt och ostädat.

Utredningen har kommit fram till att medicineringen hos vårdtagaren ska ses över. Dessutom har tydligare rutiner för städning av rummen upprättats. Kommunens uppfattning är att, utifrån de åtgärder som nu gjorts, är risken inte särskilt stor att händelsen skulle kunna upprepas.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons