Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brinnande het yra

/
  • Nykter. Mikaela Devreeze Dahlberg, 16 år från Orsa, var en av ungdomarna som blåste grönt på onsdagens yra.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Hasse Andersson. Onsdagens yra fick besök av en kär gammal folkartist.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Krockad. Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund deltog i nykterhetssatsningen under Orsayran. Calle Johansson 7 år, från Stockholm fick prova hur det kändes att krocka i en hastighet på 7 km/h.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Silver Pennies. Orsamusikern Adam Jonsson bjöd på sköna toner med sitt band Silver Pennies.  Foto: Jeanette Lundbeck Foto: Jeanette Lundbeck
  • Säckpipa. Anders Mörk Larsen, från Danmark, stod för äkta skotsk underhållning.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Övningssimulator. Danny Fröberg från

Annons

Under sommarens upplagor av Orsayran har det satsats extra på att hålla en hög nykterhet både bland musiker och publik. Men först och främst har man investerat i ett förebyggande arbete mot ungdomsfylla. När den sista yran gått av stapeln kunde arrangörerna glatt konstatera att arbetet gett ett mycket positivt resultat.

- Totalt sett har det bara gripits tre personer för fylleri, under sommarens yror, säger Anki Norrbom, huvudansvarig för Orsayran.

- Framförallt har det varit mindre ungdomsfylla i år, jag tror att det beror på vårat samarbete med ungdomsgården Leif och projektet "Blås grönt", fortsätter hon.

"Blås Grönt" har varit en av sommarens stora satsningar för de unga i kommunen. Projektet som är ett samarbete mellan Orsayran och ungdomsgården Leif, har haft som syfte att hålla så många unga nyktra som möjligt. Under samtliga yror har ungdomar mellan 13-20 frivilligt fått blåsa i en alkoholmätare för att bevisa sin nykterhet. Totalt har närmare 400 ungdomar delatagit. De som "blåst grönt" under minst tre av sommarens fyra yror, deltar nu i en tävling med fina priser i potten. Vinnarna kommer att koras den 17 augusti, vid evenemanget "Nightsound" i ungdomsgården. Bland de högsta vinsterna finns bland annat en bärbar dator och en widescreen-tv.

- Vi har fått en väldigt positiv respons från alla håll inför det här projektet, säger Anki Norrbom.

- det var inte svårt att hitta sponsorer, totalt har vi fått in 31 000 kronor, fortsätter hon.Arrangörerna hoppas att "Blås grönt" ska bli ett återkommande inslag på Orsayran även i framtiden.

- Förutom alla musiker som kommer hit från hela landet, var nykterheten och "Blås grönt det mest positiva som hänt under sommarens yror, avslutar Anki Norrbom.

Mer läsning

Annons