Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnparken bygger ut för 60 miljoner

/
  • Nöjda. Torbjörn Wallin, Ann Beskow, Anders Björklund samt sittande Susanne Linderberg och Erik Jågas jobbar intensivt med att få satsningarna i Orsa Björnpark färdiga till invigningen den 9 juli i sommar.
  • Hotad. Den Sibiriska tigern är världens största kattdjur och en hane kan väga över 350 kilo.

Annons

När det gäller Rovdjurscentrum och Designtorg trä finns byggnaden på plats och projektledaren Anders Björklund jobbar i nuläget med utställningar och aktiviteter i byggnaden. Till sin hjälp att göra innanmätet spännande till invigningen har han tre konservatorer, arkitekter, formgivare, en konstnär, tre biologer/informatörer samt två filmare.

Enbart Rovdjurscentrum och Designtorg trä är en satsning på cirka 32 milj kr. I byggnaden kommer det att finnas stora utställningsytor, konferenslokaler, filmrum, butik, café, aktiviteter med mera.

Samtidigt med färdigställandet av Rovdjurscentrum och Designtorg trä, har beslut tagits om den största satsningen i björnparken sedan invigningen 1986.

- Det innebär att vi utökar parkytan från 90 000 kvadratmeter till 217 000 kvadratmeter. Bland annat bygger vi en ny varganläggning, som enbart den är på 51 000 kvm. Helt nytt är Tigerberget högst upp på Grönklitt. Tigerberget kommer att bli hemvist för de två Sibiriska tigrar som anländer till Orsa, från Ålborg i Danmark, under sommaren. Själva hägnet blir på 13 000 kvm och i direkt anslutning byggs en anläggning på 640 kvm, som blir tigrarnas nattkvarter. Den Sibiriska tigern är världens största kattdjur och det finns kända exemplar av hanar som väger över 350 kilo.

Orsa Björnpark är mån om att även i fortsättningen hålla strikt på djurvårdsaspekten och att de nya hägnen ska vara minst lika stora som de gamla.

- Nu kommer vi också att satsa extra för att allt vi bygger ska fungera för äldre och handikappade. Barnen är också ett prioriterat mål. Överallt ska det finnas barnaktiviteter av olika slag. Minnet av ett besök i parken ska vara att det varit både lärorikt och roligt, säger Torbjörn Wallin.

Utbyggnaden i björnparken har redan dragit till sig stort internationellt intresse, och även på hemmaplan är förväntningarna höga.

- De pågående satsningarna gör att Orsa Björnpark gör att anläggningen blir en av de aktörer vi kan benämna som en världsattraktion och som garanterat drar utländska turister till Sverige och Dalarna, säger länsturismchef Lotta Magnusson.

Mer läsning

Annons