Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa självhjälpshus startar samtalsgrupper

Annons

Ursprunget till självhjälpsgrupperna hittar man i USA och AA-rörelsen (anonyma alkoholister). I Sverige har Kvinnojourerna tagit efter, men där är det enbart kvinnor som får delta.

- Den första öppna självhjälpsgruppen för både kvinnor och män startade efter diskotekbranden i Göteborg för ett tiotal år sedan, berättar Eva Emilsson.

Därefter har verksamheten med självhjälpsgrupper sakta börjat sprida sig över landet och vad Eva Emilsson vet är Orsa självhjälpshus den första etableringen i Dalarna.

- Verksamheten är redan igång som ett EU-projekt i Bästa biten i Dalarna. En dröm är att framöver ha en lokal, där man kan slinka in för en kopp kaffe, träffa en kompis, läsa en tidning eller bara vara en stund om man känner sig ensam.

- Nu till en början har vi fått tillgång till en mötesplats i Orsa Lärcentrum, där våra självhjälpsgrupper kan träffas.

Vad är då en självhjälpsgrupp?

- Det är en samtalsgrupp på fem till åtta deltagare, som samlas kring en gemensam erfarenhet. Temat kan till exempel vara arbetslöshet, sjukskrivning, stress, anhörigrelation eller naturliga livskriser. Deltagaren kan själv föreslå ett tema som känns angeläget för denne, säger Eva Emilsson.

- Grundtanken är att den som hamnat i en svårhanterlig situation ska känna att han eller hon inte är ensam. Det finns alltid många som delar samma erfarenhet och i en självhjälpsgrupp delar man tankar och känslor med andra som förstår.

Eva Emilsson poängterar att tystnadslöfte är ett villkor för deltagarna och andra viktiga förutsättningar är frivillighet, ansvar och gemenskap.

- Det kostar ingenting att vara med i en självhjälpsgrupp och vi är både religiöst och partipolitiskt obundna.

När en grupp samlats kring ett tema får den i ett inledningsskede förslag, tips och idéer på vägar till struktur och former för samtalen.

- Men det är alltid gruppen själv som bestämmer hur den vill ha det, säger Eva.

Erfarenheten visar att deltagarna känner igen sig och kan ge och ta ur den gemensamma kunskapsbanken. Gemenskapen och stödet från gruppen ger med tiden deltagaren möjlighet att finns nya vägar och lösningar i livet.

Än så länge har Eva Emilsson spridit budskapet om Orsa självhjälpshus genom lappar som satts upp på offentliga anslagstavlor i Orsa.

- Egentligen riktar jag mig inte enbart till Orsabor. Även intresserade från grannkommunerna är välkomna att deltaga. Den som vill ha mer information kan ringa 070-218 82 52 eller skicka e-post till orsa.sjalvhjalpshus@telia.com, säger Eva Emilsson.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons