Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa inte längre smutsigast

Annons

Glädjen är förståelig, för i "Urban-projektet" undersöker och jämför Institutet för vatten- och luftvårdsforskning hur det står till med miljön i ett 40-tal svenska kommuner. Bland dem har Orsa under flera år haft det värsta sotnedfallet, men den senaste redovisade mätningen från vintern 1999-2000 visar en 30-procentig förbättring.

Vintern innan var siffrorna för Orsa så besvärande, vissa dagar överskreds gränsvärdet för det tillåtna, och de ansvariga började fundera på om det var luften det var fel på, eller var det helt enkelt inte representativa mätplatser?

Misstanken var till exempel att utplacerade marschaller påverkade mätresultatet, vilket i viss mån också är bekräftat eftersom det största sotnedfallet är registrerat i mätpunkten vid Kulturhuset i samband med julskyltningen.

Men också andra mätstationer visar höga tal just den dagen - liksom vid andra perioder under julhandeln - då samhället till trängsel är fyllt av folk och fordon. Vilket självklart ökar sotnedfallet.

Det främsta skälet till att luften i Orsa har förbättrats, är övergången från indivi- duell uppvärmning av centra- la fastigheter till fjärrvärme.

- De första etapperna var anslutna den vintern, säger Nils-Göran Johansson.

Samtliga tätplatser i "Urban-projektet" är besatta av vedeldarkommuner, dit Orsa också får räknas. Miljöchefen Nils-Göran Johansson betonar vikten av att elda sina vedpannor på rätt sätt. Endast med torr ved och med ordentligt drag.

Detta då Orsas läge, omgiven av bergskedjor, gör att röken stannar mot det "lock" som finns över inversionsskiktet och förs ner över samhället med "kallraset" när väderbetingelserna är de sämsta.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons