Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orosstiftare i Karachi ska dödas

Annons

Pakistans regering har satt in truppförstärkningar i Karachi och givit soldaterna order att skjuta ihjäl bråkmakare. Hittills har 38 människor dödats i kravallerna som utbröt i lördags.

Fyra människor dödades under fortsatta oroligheter på söndagen. Bland offren var en polisman som drogs ut ur sin bil. Bilen stacks i brand och polisen torterades innan han sköts ihjäl, sade en polistalesman.

Kraftig skottlossning hördes från det fattiga bostadsområdet Banaras Chowk, där fyra poliser blev misshandlade.

Flera större genomfartsgator var blockerade av brinnande bildäck och demonstranter kastade sten på fordon. Flera butiker brändes ned och ett femtiotal människor greps.

Enligt myndigheterna har sammanlagt omkring 18|000 poliser och medlemmar av halvmilitära styrkor stationerats i mångmiljonstaden.

De blodiga kravallerna i Karachi utbröt när Högsta domstolens avsatte ordförande Iftikhar Chaudhry skulle besöka staden. Chaudhry sparkades från sin post i mars av president Pervez Musharraf i vad bedömare såg som ett försök av den fortfarande militäre statschefen att undanröja en farlig motståndare inför de planerade valen senare i år.

Musharrafs vägran att lämna posten som överbefälhavare, trots att han enligt författningen inte får ha två offentliga ämbeten samtidigt, förmodas leda till att hans försök till omval som president blir en domstolsfråga.

Chaudhrys kampanj för att få behålla sin tjänst har förvandlat honom till en galjonsfigur för den hunsade politiska oppositionen, vars främsta ledare är i landsflykt. På söndagen iakttog oppositionspartierna en "svart dag" med protestmöten i flera storstäder.

Oppositionen anklagar det lokalt styrande partiet i Karachi, MQM, för att ha legat bakom kravallerna i helgen. MQM stöder Musharraf, vilket enligt analytiker bidrar till att knyta presidenten farligt nära oroligheterna.

Den pensionerade generalen och analytikern Talat Masood bedömer att kravallerna har försvagat Musharrafs ställning allvarligt och att han får svårt att hålla oppositionen tillbaka.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch ger polisen och de lokala myndigheterna en stor del av ansvaret för de många dödsfallen genom sitt demonstrativa ointresse av att stoppa våldet. Passiviteten var enligt Talat Masood ett oerhört misstag som kan stå presidenten dyrt.

TT

Mer läsning

Annons