Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orosmoln i länets företagsklimat

Annons

Dalarnas län skiljer sig från övriga riket när det gäller småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen. Det visar Småföretagsbarometern som är en rikstäckande undersökning.

- För Dalarnas del är förväntningarna oroväckande. Småföretagarna ser en rejäl nedväxling i konjunkturen inom de närmsta tolv månaderna, säger Thomas Wanke, regionchef för företagarna.

Undersökningen visar att förväntningarna i Dalarna går stick i stäv med förväntingarna i bland företagare i övriga landet som ser en uppväxling.

För Börje Forsberg på Föreningssparbanken kommer dessa uppgifter som en överraskning.

- Det här har vi inte hört någonting om. Man kan fundera om det är nedläggningen av Scania som påverkat resultatet i undersökningen. Många småföretag är underleverantörer till Scania. Nedläggningen sprider nog oro för framtiden och det kan synas i svaren i undersökningen, säger han.

I dagsläget råder dock ett fint konjunkturläge i länet. Småföretagare uppger att det är högt tryck i beställningar, omsättning och sysselsättning.

57 procent av länets företagare redovisar ökad omsättning och ökad orderstock. 44 procent uppger att de kör för full kapacitet. Även här sticker Dalarna ut.

- Länet har den starkaste industrikonjunkturen i landet och tjänstekonjunkturen är svagast i landet, säger Wanke.

I övriga riket är bilden omvänd. Där är konjunkturen i tjänstesektorn starkare än konjunkturen i tillverkningssektorn.

Faktorer som uppges vara hinder för tillväxt är arbetsrätten, brist på arbetskraft och att man som företag inte vill växa.

- Det finns en koppling mellan arbetsrätten och att man inte vill växa. Med dagens regler är det ett tungt ansvar att nyanställa, säger Heléna Martinsson, Bjursås skicenter.

Per Martinsson driver företaget Dala berg AB som utför markarbeten och betongarbeten. Han har svårt att få tag i ny arbetskraft trots att många går arbetslösa.

- Jag vill utöka med sex till åtta man men hittar ingen med kompetens trots att jag sökt med ljus och lykta, säger han.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons