Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orörd skinnfabrik i 30 år

Annons

Det är ägaren, Öjebördige Lars Norberg, som gratis upplåter den gamla fabriken med inventarier till Öje utvecklingsgrupp för att göra ett skinnmuseum. Uppgörelsen gäller tre år i taget.

Ansvariga i utvecklingsgruppen, med ordförande Tony Bergstedt i spetsen, har gett sig i kast med att ställa i ordning ett museum och de har hamnat i rena guldgruvan.

Här finns allt som kan tänkas höra till en gammal skinn- fabrik -maskiner, arbetsredskap, mönster, mallar, stansar, råvaror, olika tillbehör, halvfabrikat och även färdiga produkter. Till och med kaffepannan och telefonkassan fylld med gamla kopparmynt finns kvar.

-Om det är möjligt vill vi försöka göra det här till ett levande museum, med någon som syr skinn och där man även ska kunna beställa ett skinnplagg, säger Birgitta Olsson och Tätte Örhammar som jobbar ideellt med att röja upp och ställa i ordning museet.

Skinnvaruindustrin Öje Hantverksförening startades 1926 av folkskolläraren Markus Jahn-matz, Troskari Halvar Eriksson och Viktor Öjmark.

De tillverkade rockar, tröjor, västar, handskar och mössor i skinn men också filtskor.

Verksamheten drevs i en ekonomisk förening, som sålde andelar och man startade med ett rörelsekapital om 2000 kronor.

I drygt 50 år drevs industrin. Förutom ett tiotal i fabriken sysselsattes även ett antal hemsömmare i byn. På 70-talet kom den stora skinnkrisen.

Den 23 juni 1977 började Arfs Olle dagen med att som vanligt riva av föregående dags datumlapp, på almanackan som man varje år fick från skinnleverantören Eliassons garveri i Malung.

På kvällen släckte han, låste och gick hem som pensionär. Kvar lämnade han en hel skinnfabrik och almanackan som fortfarande hänger på fönsterkarmen med slutdatumet 23 juni 1977.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons