Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron sprider sig

Annons

Den 27 april levererar Dan och Eva Andersson den sista matlådan. I går kunde tidningen berätta att de lägger ner verksamheten i Djura efter närmare 15 år.

Ett 70-tal pensionärer runt om i kommunen måste nu få sin mat från annat håll. Något som skapat oro. Inte bara bland matkunderna, utan även inom kommunen.

- Jag har precis fått reda på det här och vet varken ut eller in, säger kostchefen Gunvor Pettersson.

- Livsmedelsbeställningarna ska göras en och en halv vecka i förväg, jag vet inte om vi har mat så det räcker till fler matleveranser, om det nu blir det.

I dag tar drygt 80 personer sin mat från kommunen. Alla dessa har blivit bedömda och "godkända" av socialkontorets biståndshandläggare, en förutsättning för att få köpa mat från kommunen och få den hemkörd av hemtjänsten.

- Flera av de 70 som haft Matlådan som leverantör, kan vara sådana som vi har godkänt, säger handläggare Barbro Jones.

- För dem gäller att de ringer oss så fort som möjligt och säger till om de vill ha kommunens mat efter den 27 april.

För de andra av Matlådans kunder måste det till en utredning om de vill köpa matlådor från kommunen. En sådan utredning tar i vanliga fall cirka två veckor och det är endast den som inte klarar av att laga mat som får nyttja servicen.

- Mat är ju en livsnödvändighet. Kanske kan vi göra vissa bedömningar per telefon, men egentligen ska vi göra hembesök och är det många nya anökningar så blir det tajt med tiden, fortsätter Barbro Jones.

På flera restauranger i Leksand kan gästen köpa med sig varm mat hem i en låda, men ingen har servicen hemkörning. Inte heller någon av matvarubutikerna i Leksand kör längre hem varor.

- Värst blir det för dem som bor där det inte finns någon affär och de inte heller kan ta sig in till Noret och handla, säger kostchef Gunvor Pettersson och nämner främst Djura som en utsatt ort.

- Spontant tänker jag att vi måste se över om skolans matsal kan bli knutpunkt på något sätt, men det är bara en spontan tanke. Det här mste vi verkligen ta tag i.

Fakta: Kommunens matlådor

Pris: 35 kronor + 10 kronor för hemkörning.

Leverans: Måndag, onsdag och fredag av hemtjänsten.

Tillagning: Lagas i något av kommunens kök, förpackas i lådor och kyls innan de delas ut. Värms sedan hemma i egen microvågsugn.

Kunder: Alla som beviljats matleveranser efter biståndshandläggares bedömning.

Mer läsning

Annons