Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orolig mamma får inte sjukpenning

/
  • Ärr. Ärren på Antons kropp vittnar om de många operationer han genomgått.
  • Hjärtsjuk. Ulrica Ahl och sonen Anton tittar på bilder från när han var liten bebis och skulle hjärtopereras för första gången.

Annons

Anton föddes 2004 med ett mycket allvarligt och väldigt ovanligt hjärtfel, Fallots pulmonary valve syndrome. Det innebär bland annat att det är helt öppet mellan kamrarna på grund av outvecklade hjärtklaffar.

När Anton var bara ett dygn gammal var han så illa däran att han fördes med helikopter till Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg.

- Han lade av några gånger under första dygnet. Det var första gången han var upp till himlen och vände, berättar Ulrica Ahl, ensamstående mamma till Anton samt elvaårige Sebastian.

Vid sju månaders ålder byttes hjärtklaffarna ut.

Därefter har han genomgått ytterligare operationer och fem hjärtkateteriseringar, det vill säga undersökningar av hjärtats inre med hjälp av kateter.

Snart väntar dessutom operation för ljumskbråck.

Anton är väldigt infektionskänslig och därmed ofta sjuk.

- En infektion kan vara förödande för honom. Det tar också längre tid för honom än för andra barn att bli frisk, säger Ulrica Ahl.

- Han har en livslång problematik.

Anton är ofta trött och sover mycket. Men han har också bra dagar. Då går han på dagis, något som han tycker är väldigt roligt.

Den som ser honom då har svårt att tro att han är allvarligt sjuk.

Ulrica Ahl bär på en ständig oro för sonen.

- Det gnager hela tiden, säger hon.

Anton bor hos sin pappa varannan helg. Eftersom Ulrica Ahl har huvudansvaret för sonen är det hon som får vara hemma från jobbet som personlig assistent på Borlänge kommun när han är sjuk.

Nu har hon inte kunnat jobba sedan i mars.

- Den ständiga oron och bristen på avlastning blev till slut alldeles för mycket. Jag orkade inte längre.

Den 22 mars sjukskrevs hon på grund av krisreaktion. Sjukskrivningen sträckte sig en månad framåt men har sedan dess blivit förlängd och Ulrica Ahl är fortfarande sjukskriven.

Under den tid det tog för Försäkringskassan att utreda ärendet havererade familjens ekonomi.

I början av juni kom beskedet: sjukpenning beviljas för den första sjukperioden. Därefter godkänner inte Försäkringskassan hennes sjukskrivning.

- Jag står nu helt utan ersättning och kan inte betala räkningarna. Kravbreven från Kronofogden samlas på hög, säger hon.

Ulrica Ahl har fått ett till orosmoment i sitt liv:

- Trots att Säterbostäder är förstående med att jag är sen med hyran, ligger jag på kvällarna och oroar mig för att vi ska bli bostadslösa också.

Hon har varit till socialkontoret i Säter och bett om hjälp. Eftersom bedömningen görs på den sammanlagda inkomsten tre månader tillbaka i tiden hamnar familjen precis över socialbidragsnormen. Den fick dock ett engångsbelopp på 1 000 kronor till mat.

Ulrica Ahl säger att den ständiga oron för sonen gör det omöjligt för henne att gå tillbaka till jobbet som personlig assistent.

- Jag orkar inte längre jobba med sjuka människor. Jag har nog hemma, säger hon.

Mitt i oron kan hon äntligen se en liten ljusning. I dagarna antogs hon till en lastbilsutbildning som startar i höst. Detta tack vare rektorn på Dahlandergymnasiet som för Ulricas skull köper utbildningen från Borlänge kommun.

- Jag blev så glad att jag började grina, säger Ulrica Ahl.

Mer läsning

Annons