Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande hiv-spridning i Stockholm

Annons

Spridningen av hiv bland Stockholms sprutnarkomaner eskalerar. Det första kvartalet i år rapporterades fler fall än motsvarande perioder 2005 och 2006 tillsammans.

Arbetet med att kartlägga utbrottet pågår, men går långsamt.

Enligt färska siffror som TT har tagit del av rapporterades nio nya fall av hiv-smitta bland narkotikaberoende personer i huvudstaden under årets tre första månader. Det är en uppgång som är så kraftig att den knappast kan förklaras med slumpen.

I fjol rapporterades tre fall under samma period, året dessförinnan var antalet fyra. Totalt tros cirka 30 personer vara drabbade.

TT: På vilket sätt agerar ni?

Det pågående utbrottet av hiv har aktualiserat frågan om sprutbytesprogram i Stockholm. Frågan är ideologiskt känslig, skär igenom de politiska lägren och berör både smittskydd och narkotikapolitik. Såväl internationell forskning som erfarenheter från Skåne talar dock för att sprutbyten minskar risken för smitta.

Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, har samma inställning.

Hon tillägger att det som sker för närvarande i Stockholm är mycket obehagligt, särskilt med tanke på vad som kan hända om hiv-klonen börjar sprida sig också utanför missbrukarkretsarna. Könssjukdomen klamydia firar historiska triumfer bland Sveriges unga. I fjol rapporterades drygt 32|500 fall, vilket visar att det sexuella riskbeteende är större än det borde vara.

TT

Mer läsning

Annons