Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroad över Faluns framtid

Annons

- Omställningspengarna från regeringen är mycket viktiga när vi nu arbetar med våra profilområden.

- Men det är pengar som vi får en gång. Det spelar ingen roll om vi fått dubbelt så mycket pengar om inte Faluns politiker verkligen vågar vara långsiktiga och i många år satsar pengar på det arbete vi har påbörjat, säger Hans Ahlin.

Hans Ahlin menar att det i dag finns en stor enighet och entusiasm i Falun om att profilområderna: "liv-hälsa-idrott", "media-IT" och "kultur-turism" är något man måste satsa på för att på sikt utveckla kommunens näringsliv.

Men vad händer sedan?

- Det är vi som avgör hur vi kommer att lyckas. Därför är det viktigt att politikerna vågar satsa så mycket pengar på detta som man redan bestämt, även om skolan, omsorgen och andra verksamheter inom komunnen skulle få problem i framtiden.

- Det är faktiskt här som jag känner oro. Har de politiker som vi får efter valet, flera av dem kommer att vara nya personer, att ha det långsiktiga tänkandet? Jag kan bara hoppas på det, säger Hans Ahlin.

Han berättar att näringslivskontoret redan i år fått mindre pengar till sin verksamhet.

- Detta innebär att jag som förvaltningschef kommer att vara mycket tydlig inför arbetet med budgeten som inleds i februari-mars.

Men chockbeskedet från regeringen att Falun bara fick fem miljoner är ett hårt slag mot alla i Falun som arbetat med kommunens profilområden.

- Vi hade kanske inte räknat med att få alla pengarna, men åtminstone hälften. Därför är jag mycket besviken att det inte blev mer. Den känslan finns också hos fler andra som arbetat med detta, säger Hans Ahlin.

Nu måste han stimulera sina medarbetade och konsulter så att de orkar fortsätta arbeta med de nya förutsättningarna.

- Jag betonar verkligen att vi inte planerar att skrota några projekt som finns inom profilområderna. Det handlar i stället om att prioritera verksamheten på ett annorlunda sätt.

Hur det ska gå till bestäms på ett sammanträde som Faluns utvecklingsgrupp har i slutet av januari.

- Samtidigt hoppas jag att vi ska skapa ett tätare samarbete med näringslivet. Här handlar det om att näringslivets representanter genom sina nätverk kan marknadsföra vårt arbete och vision i Falun. Detta är minst lika viktigt som pengar, säger Hans Ahlin som nu också efterlyser en stor träff med kommunens politiker, näringsliv och andra berörda.

- Den kick off-träff vi hade i somras var mycket lyckad. Nu är det viktigt att vi alla träffas igen för att se hur vi bäst går vidare.

Mer läsning

Annons