Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över resursbrist

Annons

Socialdemokraterna har uttryckt oro för resursbrist inom skolan.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson (kd) tycker att s-kritiken bygger på förenklingar, "feltänk" och populism.

- Jag håller med honom om att mycket är bra i Gagnef. För barn som inte har några bekymmer eller problem är vår skola bra. Men verksamhetsberättelserna från de olika rektorsområden visar att det finns problem, att antalet barn i behov av särskilt stöd ökar och att resurserna är otillräckliga, säger Ann-Gret Olsson.

- I en situation när behoven av stöd ökar är det oroande att kommunen inte omgående återbesätter två specialpedagogtjänster. Vi - och skolledare - förutsätter att tjänsterna återbesätts under 2008. De här resurserna behövs även i förskolan och två rektorsområden har uttalat att det är bekymmer med att få personalresurserna att räcka till inom förskolan, fortsätter hon.

Ann-Gret Olsson, som under många år arbetat som lärare, påpekar att både Kyrkskolans och Björbo-Floda rektorsområden påtalat problemen.

- I Björbo-Floda rektorsområden har personalbehoven i förskolan fått täckas med hjälp av fritids- och skolpersonal,vilket fått negativa konsekvenser för skolan. Vi har en mycket kompetent, engagerad och lojal personal inom skolan och förskola,. Men belastar vi de anställda för hårt riskerar vi deras hälsa. I exempelvis förskoleverksamheten i Djurås-Mockfjärd har elva av 54 personer någon form av sjuskrivningsdel. Ett par avdelningar har haft stor personalomsättning och i Björbo-Floda har förskolans öppethållande förlängts med en till en och en halv timme per dag, förklarar Ann-Gret Olsson och berättar att det är en konsekvens av av att många föräldrar fått jobb, vilket i sig är ett glädjande faktum.

Hon konstaterar att förskolornas verksamhet är bra, men att ökad belastning hotar kvaliteten.

- Ambitionen är att kommunen ska satsa på barn med särskilda behov och på språkutveckling i både för- och grundskola. Men det kan bli svårt när vi på flera håll har många fler barn än vad som prognostiserats. Tillsammans måste vi vara uppmärksamma på situationen och slå vakt om kvaliteten. Att mycket är bra får inte leda till att vi slår oss till ro och blundar för sådant som är mindre bra. Jag känner fortfarande oro över att resurserna inte räcker till, slutar Ann-Gret Olsson.

Mer läsning

Annons