Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för Djura skola

Annons

Skolan måste spara precis som de flesta andra kommunala verksamheterna. Dess-utom minskar barnkullarna framöver och resurser bör styras över till den ökande äldre befolkningen.

-Det gäller att få samklang mellan nu och framtiden, sade kommunens ekonomichef Britt-Inger Wallin när hon, tillsammans med bildningsförvaltningens chef, Lars Nyberg samt delar av bildningsnämndens politiker gästade Djura i torsdagskväll.

Nyberg redogjorde för sin utredning om hur förskolan och grundskolan kan spara och möta framtiden på bästa sätt.

De besparingar som måste till motsvarar nedläggning av två byskolor och då ställs Djura mot Gärde och Sjugare mot Ullvi.

Något som oroar inte bara föräldrar till skolbarnen i Djura utan hela bygden. "Lägg ner skolan och Djura blir ett enda stort fritidshusområde" var en kommentar från publiken.

Att flytta in förskolan i skolans lokaler är en annan väg till besparing. Även om viss ombyggnad och anpassning måste göras.

-Det viktiga är att ni som ska fatta besluten, gör det med rätt underlag. Har ni det, ifrågasatte en man.

Bildningsnämndens nye ordförande, kristdemokraten Sakarias Winberg, pekade på det faktum att grundskolan i dag endast utnyttjar 86 procent av lokalkapaciteten, vilket i pengar betyder fyra miljoner kronor. År 2009, med minskade barnkullar, kommer endast 75 procent av lokalerna att nyttjas.

-Det betyder outnyttjade lokaler för 6,5 miljoner kronor. Så vill inte jag ha det. Vi måste sträva efter att få så nära 100 procent som möjligt, menade han och hoppades liksom de andra politikerna på samarbete och öppna sinnen från Djuraborna.

Sista mars går remisstiden ut för grundskolans besparingsförslag och i november tas budgeten. Då måste politikerna ha valt väg.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons