Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för att mc-gäng flyttar till Rågsveden

Annons

Fastigheten i Rågsveden har stått i stort sett oanvänd sedan i mitten av september 2003 då ägaren häktades för mord på sin sambo, något som senare ledde till att han dömdes till livstids fängelse.

I september i år bjöds fastigheten ut till försäljning. En norrman var intresserad av att köpa fastigheten för 310 000 kronor, ett pris som accepterades av säljaren. En enig kommunstyrelse beslutade då, efter att ärendet snabbehandlats, att utnyttja den kommunala förköpsrätten. Motivet var att förhindra att kriminella mc-gäng skulle eteblera sig i bygden.

- Det var ett inslag nyligen i media där polisen gick ut och ville att kommunerna i Värmland, Dalarna och Gästrikland, ska vara försiktiga vid fastighetsaffärer som rör lokaler som är lämpliga för kriminella mc-klubbar, sade kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) som menade att den aktuella fastigheten är precis en sådan lokal som polisen beskriver.

Sedan dess har kommunens utnyttjande av förköpsrätten överklagats av både den norske spekulanten och den morddömde ägaren.

Ärendet har därefter hamnat hos regeringskansliet som nu har begärt in ett yttrande över kommunens planer för fastigheten.

- Sedan vi tog besultet i kommunstyrelsen har flera intressenter hört av sig och vill hyra lokaler. Fastigheten ligger dessutom inom den fördjupade översiktsplan som tagits fram för Äppelbo. Vi menar därför att både fastigheten och den tillhörande marken är viktig för att kunna utveckla och stödja det lokala både närings- och föreningslivet i Äppelbo. Läget invid riksvägen är bra rent strategiskt och det skapar förutsättningar för de boende att kunna stanna kvar i bygden, säger Gunnar Magnusson.

Dessa synpunkter har nu också skriftligen skickats till regeringskansliet.

Vilka planer har då den intresserade norrmannen, som heter Stig Skrataas och är bosatt i orten Stjördal, norr om Trondheim?

- Jag hittade annonsen på nätet och åkte till Äppelbo för att titta på fastigheten som visade sig passa perfekt för mina planer, berättar Stig Skrataas.

- Jag har tänkt att driva försäljning av bildelar och en verkstad med specialinriktning på amerikanska veteranbilar från 1960 och äldre.

Utöver den egna verksamheten har även en kamrat till Stig tänkt etablera ett mindre entreprenadföretag med grävmaskin och lastbil. En kvinna från Göteborg vill hyra en del av lokalerna till ett café.

- Vi har inte hört ett ljud om det här och jag tycker det är märkligt att inte norrmannen hört av sig till kommunen om sina planer, säger Gunnar Magnusson.

- Om det finns seriösa planer för lokalerna så hade vi kanske kunnat slippa hela den här processen, säger han.

Om någon vecka beräknas regeringskansliet fatta sitt beslut i frågan.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons